Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Ať zasáhne televizní rada!“ Poslanci vadí kontroverzní Ortel na Slavících

Autor: val - 
30. listopadu 2015
18:50

Poslanec Jan Chvojka (ČSSD) nesouhlasí s angažmá kontroverzní kapely Ortel a jejího lídra Tomáše Ortela na předávání cen Český slavík. Radě pro rozhlasové a televizní vysílání proto poslal žádost, aby se událostí zabývala.

„Chci, aby rada zhodnotila, jestli je správné vystoupení skupiny, která podle mě šíří xenofobní, antisemitské a fašistické názory, v hlavním vysílacím čase na nejsledovanější soukromé televizi,“ řekl pro Blesk.cz Chvojka. „Vím, že jsou jejich koncerty občas pod dohledem policie a že se vyskytují ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu. Ta tvorba je pro mě za hranou,“ dodal. 

Poslanec také upozornil, že pravidla divácké soutěže Česky slavík Mattoni umožňují vyřadit ze soutěže ty, kdo porušují dobré mravy. „Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné,“ prohlásil. 

Úsvit: Za chvíli budou vadit volby

Samotná rada ještě neměla možnost začít se stížností zabývat. Její předseda Ivan Krejčí řekl Právu, že věc musí napřed projít analýzou a až poté se dostane televizní radě na stůl. „Nemohu předjímat, jak to rada vyhodnotí. Stanovisko poskytneme, až stížnost projednáme,“ řekl Právu. 

Do Chvojky už se kvůli tomu navezl předseda hnutí Úsvit Miroslav Lidinský. „Vypadá to, že ČSSD chce obnovit Úřad pro tisk a informace a diktovat lidem, co smějí poslouchat a co ne. Ještě chvíli a sociálním demokratům bude vadit, jak dopadly volby, a budou si na jejich výsledek stěžovat, protože také Ústavní soud by mohl vyřadit některou stranu z politické soutěže za to, že porušuje ‚dobré mravy‘,“ prohlásil. 

Lídr kapely Tomáš Ortel, který se umístil mezi zpěváky na třetím místě, v minulosti působil v neonacistické kapele Conflict 88. Skupina Ortel, která byla mezi kapelami druhá, je známá xenofobními texty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

52virago ( 1. prosince 2015 17:36 )

Naše celá rodina poslala hlasy Ortelu a v žádném případě se za to nestydíme,stydět by se měli poslanci..

kkkastr ( 30. listopadu 2015 22:53 )

Že jsou to populističtí přitroublí náckové

jiri.k ( 30. listopadu 2015 22:33 )

A o čem pane kastráte?

jiri.k ( 30. listopadu 2015 22:29 )

Sám jsi dement, ožrala a lhář a navíc ještě nikoho nezajímáš

tymitaky ( 30. listopadu 2015 22:20 )

25 let od plyšáku a nějaký poslanec, s plnou hubou demokracie, bude určovat co se smí a co ne, neradostný stav.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa