Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Migranti a islám už otřásají Českým slavíkem. Extremisté hlasují pro Ortel

Národní demokracie vyzvala své příznivce, aby hlasovali pro skupinu Ortel.
Národní demokracie vyzvala své příznivce, aby hlasovali pro skupinu Ortel.  (Autor: youtube.com)
Autor: sou - 
13. listopadu 2015
08:32

Miláček českých neonacistů, kapela Ortel, by mohl atakovat soutěž o kapelu roku. Už v minulém roce se v anketě Český slavík dostal ze 105. místa na čtvrté. Letos navíc má i politickou podporu. Národní demokracie v čele s extremistou Adamem B. Bartošem vyzvala své příznivce, aby kontroverzní skupině posílali hlasy do ankety. Podle serveru Lidovky.cz jim jde o oslovení nových voličů.

Strach z islámu a imigrantů se prý může odrazit i na výsledku hlasování ankety Český slavík. Na této vlně se totiž veze i kontroverzní skupina Ortel. Na zpěváka kapely v klipu Mešita míří dva maskovaní muži připomínající džihádistu Johna. K vítězství jí mají dopomoci i hlasy od extremistů.

http://www.ceskyslavikmattoni.cz/http://www.ceskyslavikmattoni.cz/jak-hlasovat/cmsarticle/"Předskokanem" 4. TÁBORA...

Posted by NE Bruselu - Národní demokracie on 8. listopad 2015

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše jde neonacistům vítězstvím kapely Ortel o oslovení nových voličů. „Má to za cíl utužit protestně naladěnou veřejnost v názorech, že jsou schopni něco prosadit. Podpora Ortelu v takové soutěži umožňuje dobýt veřejný prostor pro tuto část politického spektra,“ hodnotí pro Lidovky.cz Mareš. Skupina se prý pohybuje na hraně, ale nejsou tím, co se v minulosti dalo nazývat extremistickou hudební skupinou.

Pořadatel se k hlasování nevyjádřil

Pořadatel Českého slavíka Musica Bohemica se k probíhajícímu hlasování odmítá vyjadřovat. „Je mi líto, ale už mnoho let platí zásada, že v průběhu hlasování se naše agentura jako vyhlašovatel ankety k žádnému interpretovi nevyjadřuje. Nebylo by to fér vůči nim ani vůči ostatním,“ sdělil mluvčí Jaroslav Těšínský.

Do hlasování nezasáhne ani televize Nova, která soutěž vysílá. Podle její mluvčí se pořadatel rozhodl nominovat kapely podle preferencí diváků a oni toto rozhodnutí budou respektovat. Jenže v roce 2013 byl kvůli nevybíravému způsobu vyjadřování na adresu vybraných skupin obyvatel a zobrazování násilí a návykových látek vyřazen ze soutěže zpěvák Řezník. Na raperovo vyloučení tehdy prý tlačil hlavní sponzor soutěže Mattoni.