Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman před soudem? Odmítnutí profesoři žalují prezidenta za to, že je nejmenoval

Autor: val, ČTK - 
20. listopadu 2015
11:09

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická společně s třemi adepty na profesuru, které ale prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat, podali na hlavu státu žalobu. Informoval o tom mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Jmenovitě Zemana žalují Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler. Akademici argumentují, že zákon o vysokých školách prezidentovi neumožňuje odmítnout podepsání jmenovacího dekretu. Navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil.

Fajta a Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou od jara odmítá Zeman jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Dotčené vysoké školy zastávají názor, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky, takže mají na jmenování profesorem právní nárok.

Jmenování je povinnost, argumentují

Ve snaze zajistit pravomocné rozhodnutí v této záležitosti podaly univerzity a nejmenovaní profesoři na prezidenta žaloby k Městskému soudu v Praze. Zeman odmítáním jmenovat dotčené profesorem podle nich nerespektuje závazný pokyn Vědeckých rad UK a VŠE a usnesení vlády z letošního dubna.

Zákon mu to z jejich pohledu neumožňuje. „Žaloby se odvolávají na paragraf 73 zákona o vysokých školách, z něhož vyplývá, že pokud dotyčný úspěšně prošel jmenovacím řízením dle zákona o vysokých školách, je prezident republiky povinen jmenování provést a předseda vlády je povinen rozhodnutí o jmenování spolupodepsat. Zákon zde nenabízí prezidentovi republiky žádný prostor pro uvážení a návrh vědecké rady dané vysoké školy je pro něho závazný,” uvádějí v tiskové zprávě.

Žalobci se domnívají, že prezident svým jednáním narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem a tím i autonomii a nezávislost dotčených vysokých škol. Zároveň zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody. Nejmenováním profesorů prezident zasahuje do vnitřního uspořádání obou vysokých škol a do personálního zabezpečení studijních programů, doplnili.

Fajt si prý řekl o úplatek

Fajta nechce Zeman jmenovat kvůli tomu, že měl chtít po Komerční bance, aby milion korun ze sponzorského daru šel na jeho plat. „Pokud ode mě někdo očekává, že jmenuji vysokoškolským profesorem například člověka, který si řekl o milionový úplatek, tak má prostě smůlu,“ řekl na jaře Zeman.

U Eichlera a Ošťádala mu vadí jejich minulost. U Ošťádala v minulosti připomněl jeho působení u StB, v případě Eichlera je důvodem to, že údajně působil v pozici propagandisty Československé lidové armády.

dzambulka007 ( 21. listopadu 2015 11:19 )

Zeman má za sebou život, kdy řadu lidí zajímal, fandili mu a závistivé nuly se dusili nenávistí k lepšímu. Ty až chcípneš, tak se leda tvoje stará zasměje a jinak si toho nikdo ani nevšimne.

dzambulka007 ( 21. listopadu 2015 11:15 )

Hahahaha. Už jsi nějakého profesora viděla naživo??? Vesměs jsou to lidé, líní, neschopní a nepoužitelní, kteří kdyby měli pracovat, tak spáchají sebevražu.

vi3ol ( 21. listopadu 2015 00:27 )

Doc.Konvička to v dohledné době vyváží - bude jmenován profesorem i bez jmenování.. přímo rezidentem..

st.rec ( 20. listopadu 2015 18:09 )

Profesoři připomeňte soudcům povinnost dodržovat vše co sami soudně nařídili a taky lidské právo na spravedlivý proces.Mimmochodem-soud s Koblížkem-střelce a vrahem taky.....https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

hejhej ( 20. listopadu 2015 16:00 )

Máme už tak hodně profesorů a stejně je to k ničemu. Školství upadá, hodně vysokoškoláků, málo chytrých lidí. V dnešní době jdou studovat na soukromé školy ti, co mají prachy a mají titul zajištěný, nebo na VŠ o které není zájem bez přijímaček a rovněž mají zajištěné "zdárné" ukončení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa