Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hermana nechtěli pustit na Hrad. Ochrance marně vysvětloval, že je ministr

Autor: val - 
11. listopadu 2015
20:14

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se pochlubil s nepříjemným zážitkem, který se mu přihodil v úterý na Pražském hradě v době konání Čínského investičního fóra. Člen vlády měl namířeno na koncert do katedrály sv. Víta. Kvůli bezpečnostním opatřením ho ale ochranka odmítala vpustit do areálu Hradu. Snažil se jí vysvětlit, že je ministr, „na tak chabý argument však ozbrojenec nereagoval,“ uvedla ministrova mluvčí.

„Tak mě včera kvůli čínskému fóru nechtěli pustit skrz Hrad do sv. Víta na koncert. Prý z bezpečnostních důvodů (pro koho?). Docela kuriózní, že?“ napsal si ve středu Herman na Twitter.

 

Jeho mluvčí Simona Cigánková upřesnila, že měl Herman namířeno na koncert pořádaný k výročí pádu Berlínské zdi. „U Brány gigantů nebyl pan ministr do areálu Hradu vpuštěn zástupcem ochranky s tím, že z bezpečnostních důvodů není možno projít nádvořími a je třeba čekat na doprovod, který ho ke katedrále svatého Víta provede,“ uvedla pro Blesk.cz.

„Daniel Herman se chvíli snažil ochrance vysvětlit, že je členem vlády této země a spěchá za pracovními povinnostmi; na tak chabý argument však ozbrojenec nereagoval,“ dodala.

Ovčáček: Ministr je nedůtklivý

Nepomohla prý ani skutečnost, že má ministr schůzku se svým bavorským protějškem, s nímž měl slavnostní koncert v chrámu zahajovat. „Na neústupnosti strážných nic nezměnila. Ochranka nám pouze sdělila, že se v prostorách Hradu koná Čínské investiční fórum, a proto je třeba vyčkat příchodu pověřeného doprovodu,“ popsala incident.

Ministr prý koncert nakonec stihl, i tak mu podle jeho mluvčí připadá nestandardní, že „hosté, pozvaní na koncert, nemají volný přístup na hrad českých králů z důvodu konání čínského byznys fóra“.

Proti Hermanově vyjádření už se ohradil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Pan ministr je trošku nedůtklivý. Při velkých akcích je logicky část Hradu krátkodobě uzavřena, jako tomu bylo v případě Čínského investičního fóra. Široká veřejnost takové časově omezené opatření vždy respektuje,“ napsal na sociálních sítích.

„Zdá se tedy, že budeme zřejmě muset vystavit speciální ministerské hradní VIP průkazy. Co kdyby příště pan ministr spěchal – a nemohl projít přes I. nádvoří, kde by zrovna probíhal slavnostní ceremoniál s vojenskými poctami u příležitosti návštěvy některého zahraničního státníka?!“ dodal.

Jeho komentář však nenechalo bez odezvy ani ministerstvo kultury. „Pan mluvčí se samozřejmě mýlí. Ministr Herman je milý, nesmírně tolerantní a přívětivý člověk, která rozhodně není nedůtklivý, o čemž svědčí i onen pouhopouhý kratičký tweet, kterým situaci okomentoval,“ vzkázala Hermanova mluvčí s tím, že ministr kultury neohrozil střežené delegáty, kteří se účastnili fóra, ani zamračeným pohledem.

blamal ( 12. listopadu 2015 12:49 )

kdybyste si přečet text pořádně, tak tam šel zahajovat koncert k pádu Berlinský zdi a měl tam jednání s bavorským ministrem kultury. jakej pořádek musí být? činani si najmou ochranku a roztahují se s ní po hradě, to vám přijde normální?!? tak se k těm komoušům odstěhujte, chytráku.

gabreta ( 12. listopadu 2015 12:11 )

To je v pořádku. Ještě bych ho k tomu nakopnul do pr*dele!!!

auslak ( 12. listopadu 2015 08:52 )

Kdyby tam šel Zeman bez hole taky by ho nepustili , protože by mu nevěřili , že je prezident

salto ( 12. listopadu 2015 08:28 )

Měli k němu být vstřícnější, např. mu mohli dát pětikorunu a poslat ho někam na dršťkovou polívku

eliska963852 ( 12. listopadu 2015 07:58 )

S Čínou bychom obchodovali tak jako tak, i bez Zemanova odporného vlezdo***ství.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa