Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus: Sobotka by měl vyhlásit referendum o uprchlících. Češi by kvóty odmítli

Klaus o uprchlících: Vyhlašme referendum.
Klaus o uprchlících: Vyhlašme referendum.  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: zst - 
28. října 2015
06:25

Česká vláda by měla požádat v referendu občany, aby podpořili nebo odmítli příjem stovek uprchlíků. Myslí si to bývalý prezident Václav Klaus. Během rozhovoru pro Blesk.cz nenechal „nit suchou“ ani na německé kancléřce. Podle něj nechybovala jen s náručí otevřenou všem Syřanům, ale kiksy už má na kontě celkem tři.

Václav Klaus se už řadu týdnů schází s politickými stranami i zájmovými spolky, které o to mají zájem. Společně debatují nad tím, jak dát vládě najevo, že její uprchlická politika má trhliny. Podle Klause by si měl premiér Sobotka nechat odmítání uprchlíků posvětit od občanů. Pak by se měl se svým ne v Bruselu o co opřít.

Nedělejte o nás bez nás nějaká velká rozhodnutí. Dnešní vláda nemá mandát na rozhodování přijetí většího množství migrantů z jiných civilizačních okruhů. Doporučuji vládě, aby důvěřovala občanům a opřela se o ně, řekl k tomu Václav Klaus.

Úplně vedle, co se týká uprchlíků, šlápla podle něj Angela Merkelová. Navíc to podle Klause nebylo jediné ze zásadních rozhodnutí, které vzbuzuje velké kontroverze.

Co dalšího podle Klause Merkelová nevyřešila dobře? A jak by podle něj referendum o přijímání uprchlíků dopadlo a co by znamenalo? Jak sám Klaus odůvodňuje schůzky mimo jiné třeba i s komunisty? Podívejte se:

Video Podle Václava Klause by se vláda měla opřít o referendum. - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa