Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Opilý Brichta jako bojovník proti běžencům? Chřipka, hájí ho Okamura

Autor: Václav Lang - 
23. října 2015
05:00

Vrávoral, podpírali ho, zadrhával se, mluvil sprostě a někdy i beze smyslu. Na demonstraci proti uprchlíkům vystoupil zpěvák a odpůrce islámu Aleš Brichta. A podle některých svědků byl opilý. Video z akce ukazuje, že na pódium dovrávoral jen s pomocí poslance Tomia Okamury, který ho podpíral, v projevu se pak zadrhával, mluvil sprostě a jeho promluva často nedávala smysl. Okamura tvrdí, že byl Brichta indisponován kvůli chřipce. Blesk.cz ho ale opakovaně přistihl při lži.

„To vůbec nevím,“ reagoval pro Blesk.cz Okamura (Svoboda a přímá demokracie), který byl jedním z hlavních řečníků na demonstraci. „Mně Aleš Brichta řekl, že má chřipku. Říkal mi to už cestou do telefonu, že se nachladil, že byl někde na venkově, že má chřipku a je mu strašně špatně,“ dodal.

Podívejte se sami na kondici Aleše Brichty:

Video Rocker Aleš Brichta na demonstraci proti imigrantům - Jaroslav Kvarda/YouTube
Video se připravuje ...

V neděli prý ještě Brichtovi psal SMS, jak se mu sobotní akce líbila, načež mu zpěvák odpověděl, že leží v posteli, protože mu den předtím bylo „hrozně“. 

Fanděte tomu, ať jsme běloši, hřímal rocker

Na obzoru je tak další aféra „viróza“. Zpěvák se možná nakazil podobnou chorobou jako před dvěma lety prezident Miloš Zeman, když podobně vrávoral při odhalení korunovačních klenotů. 

Brichta zřejmě skutečně v sobotu nebyl ve své kůži. Jak dokládá video, chodil nejistě, na pódium i z něj mu musel pomoci Okamura, svůj projev prokládal vulgaritami a mnohdy mluvil poněkud zmateně.

Například při závěrečné výzvě divákům: „Fanděte tomu, ať jsme běloši, ať máme šanci tady jako běloši žít a ať nás proboha nikdo neosobuje, že… ne. Dobrý den, děkuji, na shledanou, případně za sto let možná uvidíte, jestli ten islám je ten správnej.“ 

Kritici spekulují, že Brichta při pozdravu hajloval. Okamura to striktně odmítá. Kritici spekulují, že Brichta při pozdravu hajloval. Okamura to striktně odmítá. | Repro Youtube

Okamura ale Brichtu hájil. Striktně například odmítl domněnky kritiků, že by Brichta na závěr svého projevu hajloval, když jednou napřaženou rukou zdravil účastníky demonstrace. „Aleš, to je ekonom, inženýr, kterej to má v hlavě… velmi přemýšlivý člověk a v životě by podle mě nehajloval,“ řekl Okamura.

Okamura se hájí lží

Argumentoval tím, že si zpěvák neměl kam odložit mikrofon, proto zamával jen jednou rukou. I samotný Okamura se podle svých slov s tímto potýkal během svého projevu. „I já jsem z toho pódia lidi pozdravil jednou rukou, protože v druhé jsem měl mikrofon. Jinak bych je pozdravil oběma, samozřejmě, ale protože tam nebyl stojan na mikrofon, tak jsem měl v jedné ruce mikrofon,“ dušoval se. 

Okamura si postěžoval, že mu během projevu scházel stojan na mikrofon, proto pak - stejně jako Brichta - mával jen jednou rukou. Okamura si postěžoval, že mu během projevu scházel stojan na mikrofon, proto pak - stejně jako Brichta - mával jen jednou rukou. | Repro Youtube

Jak ale dokládají záběry z Brichtova i Okamurova projevu, stojan na mikrofon byl oběma řečníkům po celou dobu k dispozici a oba jej také používali.

Další nepravda, z které Okamuru usvědčuje video, je, že podle svých slov Brichtův projev nesledoval, protože se chystal na svůj vlastní. „Já jsem se soustředil na svoje vystoupení, a jestli jste někdy byl na naší demonstraci, což asi ne, tak já jsem tam obklopen stovkami lidí, kteří se se mnou fotí, podepisují se se mnou, já jsem absolutně nesledoval okolí,“ tvrdí Okamura. 

„Jestli jste někdy byl na naší demonstraci, tak já jsem tam obklopen stovkami lidí, kteří se se mnou fotí, podepisují se se mnou, já jsem absolutně nesledoval okolí,“ tvrdí Okamura. „Jestli jste někdy byl na naší demonstraci, tak já jsem tam obklopen stovkami lidí, kteří se se mnou fotí, podepisují se se mnou, já jsem absolutně nesledoval okolí,“ tvrdí Okamura. | Repro Youtube

Jak je ale vidět, bývalý šéf Úsvitu stál téměř po celou dobu Brichtova projevu kousek od zpěváka, díval se na něj, usmíval se, přikyvoval a tleskal mu. 

Doslovný přepis pasáže rozhovoru s Tomiem Okamurou:

Říkal jste, že jste během Brichtova projevu vůbec nesledoval okolí. Takže jste ani neviděl, jak na závěr zvedal na pozdrav ruku, což podle některých připomínalo hajlování? 

Prosím vás, to si myslím, že on tam jenom zdravil diváky, co jsem měl tu informaci. (Zvýší hlas) Tak to už vím, jak píšete článek. Víte co, pane redaktore, chcete pokračovat v tomhletom rozhovoru? Já vám k tomu nemám co říct. 

Nevím, co jsem vám řekl špatného. Ptám se vás, co říkáte na tuhle kritiku.

Ne, jako... Ne... (Rozčileně) Já vám říkám jednu věc. Jestli má tady vznikat nějaký článek, že Tomio Okamura je na demonstraci, kde se hajluje, tak to, prosím vás, ty otázky nechci nikdy ani slyšet…

Poslouchejte mě, nic takového tady nevzniká, já vám dávám tady prostor, abyste se vyjádřil k tomu, co říkají lidi, že tam Brichta hajloval, tak se vás ptám, jestli je to pravda a co na to říkáte. Nemám potřebu vás tady nějak účelově špinit.

Já vás znám, že jste slušnej člověk, ale já vám řeknu, že už ty mediální antikampaně, ty manipulace a lži už přesahují opravdu všechny nejzazší meze, co tady poslední rok vidím. Takže se omlouvám, omlouvám se, že jsem trošku jako v tomhletom to, ale já, když slyším, že média ze mě, zastánce přímé demokracie, říkají, že jsem nějakej xenofob a rasista, tak to opravdu teda je jako vrchol. 

Ale nic, vraťme se k rozhovoru, já jsem to neviděl. Jediné, co můžu říct, je, že jsem mluvil s Alešem Brichtou, když na tu demonstraci jel, volal jsem mu, nebo on mi možná volal a říkal, že je strašně nachlazenej, že je mu špatně, a já jsem mu říkal: ‚Tak se tam uvidíme, snad to nějak zvládneš.‘

Video se připravuje ...
Další videa