Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruským armádním pěvcům tleskala první dáma i poslanci Huml a Foldyna

Autor: Václav Lang - 
19. října 2015
15:29

Vystoupení ruského armádního sboru Alexandrovci si během jeho zastávky v České republice nenechala ujít první dáma Ivana Zemanová ani poslanci Stanislav Huml a Jaroslav Foldyna (oba ČSSD). Na sociálních sítích se pochlubili společnými fotografiemi s členy kontroverzního souboru.

Vystoupení Alexandrovců v České republice vzbudilo rozporuplné emoce. Zastánci mírní kritiky s tím, že jde pouze o umění, ti se ale zase ošívají, že jde o pěveckou divizi ruské armády, která má na rukou krev.

V souvislosti s 12 koncerty Alexandrovců v Česku vznikla i petice, která vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil svou záštitu nad tuzemskou částí evropského turné sboru. „Vzhledem k tomu, že se jedná o soubor ruské armády, který nedávno nazpíval ódu na maskované ruské vojáky, kteří v březnu loňského roku obsadili Krym a v současnosti operují na východě Ukrajiny, považujeme pozvání souboru Alexandrovci na podzimní turné do České republiky za otevřenou podporu krveprolití na Ukrajině a přímý souhlas s okupací území suverénního státu Ukrajina ruskou armádou,“ uvedli autoři petice.

Ivana Zemanová během vystoupení Alexandrovců ve Zlíně Ivana Zemanová během vystoupení Alexandrovců ve Zlíně | Facebook Alexandrovci - Oficiální stránka

Huml: Ať mi politruci neurčují, co se mi má líbit

I přesto, nebo možná právě proto, se na vystoupení ve Zlíně minulý týden přišla podívat první dáma Ivana Zemanová. „První dáma Ivana Zemanová vystoupení ruských umělců sledovala z první řady ve společnosti českých a moravských válečných veteránů, které soubor přivítal hned v úvodu koncertu,“ uvedli na facebookových stránkách pořadatelé koncertu.

„Koncert složený z lidových písní, operních árií i populárních hitů slaví v Česku značný úspěch a každé z vystoupení končí ovacemi vestoje. Jinak tomu nebylo ani ve Zlíně za přítomnosti paní Ivany Zemanové,“ pochvalovali si.

V sobotu zase v Praze navštívili koncert dva poslanci ČSSD – Stanislav Huml a Jaroslav Foldyna, kteří bývají považováni za politiky sympatizující s Ruskou federací. „Nádherný koncert, kluci, díky,“ doprovodil Huml společnou fotografii s členy sboru, kterou vystavil na sociální síti.

Odpověď Stanislava Humla na dotaz Blesk.cz Odpověď Stanislava Humla na dotaz Blesk.cz | Václav Lang, Blesk.cz

„Alexandrovci přijeli uctít památku obětí druhé světové války. Zpěvem a tancem. Na prahu třetí války stojíme, pokud již neprobíhá. Nepřeji si pro své děti budoucnost, kterou měli naši prarodiče. A nepřeji si, aby mi novodobí politruci určovali, co se mi má líbit a na jaký koncert chodit,“ reagoval Huml v pondělí pro Blesk.cz.

Pražský koncert poznamenal incident, kdy se odpůrci ruského souboru z řad českých aktivistů během vystoupení svlékli do půl těla a rozvinuli vlajky EU a NATO. Zpěvačka Helena Vondráčková, která právě coby host Alexandrovců vystupovala, to označila za „ukázku nekulturnosti a hlouposti“.

Stanislav Huml a Jaroslav Foldyna s členy ruského souboru Stanislav Huml a Jaroslav Foldyna s členy ruského souboru | Facebook Stanislava Humla

„Alexandrovci nejsou jen hudební soubor, jsou regulérními vojáky armády, která má na svědomí desetitisíce mrtvých v Čečensku, tisíce mrtvých na Ukrajině, armády, která v těchto dnech shazuje kazetové bomby na civilisty v Sýrii. Sami si říkají zpívající zbraň a jako takové je potřeba je brát,“ ohradili se aktivisté.

Video se připravuje ...
Další videa