Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi nikoho nezplynovali. Hejtmana Haška naštvala slova brněnského náměstka

Autor: ČTK - 
26. září 2015
17:29

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se pořádně naštval. A požaduje omluvu po náměstkovi brněnského primátora Matějovi Hollanovi (Žít Brno) za jeho slova o poslání lidí do plynu.

Hollan ve svém internetovém deníčku napsal, „že v Brně bývalo dříve vícero národností, které jsme si dílem zplynovali, dílem vyhnali.“ Podle Haška Češi nikoho do plynu neposlali, a proto považuje Hollanova slova za skandální.

Hollan na internetu napsal, že měl ve středu možnost zahájit v Bruselu výstavu o vile Tugendhat. „Architektuře nerozumím, proto jsem zazpíval svoji obligátní písničku o dědovi, který měl se svou rodinou coby hrdina východní fronty dostat Tugendhatku k obývání, o tom, že v Brně bývalo dříve vícero národností, které jsme si dílem zplynovali, dílem vyhnali, a město tím trpí dodnes. Však jsme se proto tento rok jako Brno poprvé oficiálně omluvili neprávem vyhnaným německým obyvatelům po druhé světové válce,“ uvedl.

A právě slova o zplynování Hašek kritizuje. „Důrazně upozorňuji, že my Češi jsme si opravdu v minulosti nikoho nezplynovali. Za svoje skandální slova by se měl náměstek brněnského primátora omluvit,“ uvedl Hašek.

Hejtman Michal Hašek se pustil do Hollana na Facebooku Hejtman Michal Hašek se pustil do Hollana na Facebooku | Facebook

Hollan se omluvit nehodlá. „S panem hejtmanem nehodlám polemizovat od jeho nenávistného postoje proti Pouti smíření. Ať si říká co chce a popírá jak poválečné vyhnání Němců, tak kolaboranství části Čechů, kteří aktivně participovali na likvidaci židovského či romského obyvatelstva, což připomíná dodnes stojící prasečák v Letech jako symbol ostentativní neochoty uznat náš díl viny na válečných hrůzách. Podle něj jsme svatý národ bez chyb,“ řekl náměstek.

Náměstek brněnského primátora Holland odpověděl hejtmanovi Haškovi na Facebooku Náměstek brněnského primátora Holland odpověděl hejtmanovi Haškovi na Facebooku | Facebook

Oba politici zastávali už v minulosti rozdílné názory na omluvu Brna Němcům za jejich odsun po druhé světové válce. Zatímco Hollan to považoval za dobré gesto, Hašek tvrdil, že by se měli Němci omlouvat Čechům.

beta719 ( 2. října 2015 17:01 )

Hašek se pustil do boje, kde stojí v podstatě sám proti "všem"..Nemá to tam jednoduchý. Hollana bych poslala ke všem čertů. Absolutně nechápu, jak si vůbec může dovolit něco takového říct ?

beta719 ( 2. října 2015 16:59 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-To-je-koalice-Michal-Hasek-v-brutalnim-konfliktu-s-lid mi-Andreje-Babise-Toto-napsal-401545/diskuse

217radi ( 28. září 2015 17:23 )

Mam pocit ,ze pri vyuce dejin pan Hollan nebyl ve skole ci mimo! Mam starost z toho ,co se stane a jak se prepisi dejiny ,az posledni zivi svedci mezi nama jiz nebudou! Kdyz uz si nekdo troufa takhle spatne vykladat a prekrucovat dejiny, tak nechci videt co bude potom!!!!

gabreta ( 27. září 2015 02:04 )

Já se jen obávám toho, že se blíží doba, kdy se budeme muset omluvit Němcům za rozpoutání obou válek a zaplatit jim repatriace za tím vzniklé škody!! Bože tak snad ani posr*anej komouš nepřevracel dějiny a hlavně nebylo tolik blbců, kteří by mu k tomu ještě tlaskali!!

Jirka1313 ( 27. září 2015 00:57 )

Kluci mají zásadní problémy k řešení. Hlavně že jsou placení z veřejného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa