Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gazdík se pustil do Stropnického: Chcete kupovat dráž než Parkanová

Letouny CASA má česká armáda od roku 2009.
Letouny CASA má česká armáda od roku 2009.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. září 2015
20:40

Bojeschopnost české armády – na to se ptal před poslanci minsitra obrany Martina Stropnického místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). Ministerstvo obrany totiž podle Gazdíka plánuje nákup dvou letadel CASA – tedy těch samých letadel, kvůli kterým stojí před soudem Stropnického předchůdkyně Vlasta Parkanová. Podle Stropnického je to pouze teoretická varianta a dráž než Parkanová je nakupovat rozhodně nechce.

„Mám informaci o tom, že chceme nakupovat další dvě letadla CASA, a to dráž, než je nakupovala Vlasta Parkanová kdysi, která je za to teď před soudem. Je to hospodárné nakládání s majetkem armády?“ Takhle se pustil do ministra obrany místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Připomněl tak kauzu z roku 2009, kdy vláda Mirka Topolánka nakoupila předražené nákladní letouny. Stály 3,6 miliardy korun, podle policie byly předraženy o 700 milionů. Kvůli nákupu později policisté obvinili mimo jiné tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Poslední ambicí jakéhokoliv ministra obrany je patrně koupit letadla CASA dráž než paní Parkanová. To by byl skutečně husarský kousek,“ usmíval se této narážce Stropnický s tím, že některá letadla už nejsou provozuschopná a na ministerstvu se připravují varianty. Jednou z nich je i nákup dvou letadel CASA. Předražené ale podle Stropnického nebudou.

Výměna názorů byla součástí diskuse nad bojeschopností české armády. O tu má Gazdík obavy, žádal například ministra, aby slíbil, že vojákům připraví skutečně neohlášené cvičení. To Stropnický slíbit odmítl. „Já tady nemohu říci, že vyhlásíme nějaký poplach, protože pak by jej nemělo smysl vyhlašovat,“ podotkl ministr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa