Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na dálnicích 150 km/h? Vyšší rychlost má zařadit nový návrh

Autor: Václav Lang - 
21. září 2015
06:30

Kontroverzní nápad se vrací jako bumerang. Je to sotva týden, co zákonodárci uložili k ledu návrh na možné navýšení rychlosti na dálnicích o dvacet kilometrů v hodině, ale už je znovu ve hře. Autor původní změny Ivan Adamec (ODS) připojil stejný pozměňovací návrh k jiné novele, poslanci tak budou o vyšší rychlosti rozhodovat znovu.

Občanský demokrat Ivan Adamec stojí o to, aby se v Česku mohlo jezdit sto padesátkou. Sněmovna se totiž bude v brzké době znovu zabývat jeho návrhem na navýšení limitu, jejž tentokrát připojil jako pozměňovací k jiné novele silničního zákona.

Nenápadný pozměňovací návrh, jakých poslanci běžně v druhých čteních připojují k novelám desítky, způsobil na jaře poprask. Sněmovna překvapivě v závěrečném čtení odsouhlasila, že bude možné se souhlasem ministerstva dopravy povolit v určitých úsecích dálnic maximální rychlost 150 kilometrů v hodině.

Adamec: Berme na zřetel i plynulost

Proti se hlasitě vyslovil i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), stopku ale kontroverznímu nápadu vystavili až senátoři, kteří novelu v létě poslali zpátky do sněmovny v upraveném znění bez Adamcova návrhu. Tuto verzi poslanci v úterý schválili.

Jak ale Adamec řekl pro Blesk.cz, bylo to zejména proto, že horní komora vrátila zákon s některými změnami, které původně poslanci požadovali, ale které odmítal ministr dopravy. „Většina poslanců si v úterý řekla, že tohle je v tuto chvíli významnější a že ta stopadesátka počká,“ prohlásil.

„Myslím si, že realita na silnicích dneska taková je. Jsou místa, kde to jde, a jsou místa, kde i 130 je hodně. Ale je potřeba se začít zabývat tím, že by se měla brát na zřetel i plynulost dopravy a že případné navýšení rychlosti neznamená automaticky vyšší nehodovost,“ hájí nadále svůj návrh.

Poslanec Ivan Adamec Poslanec Ivan Adamec | archiv Blesk

Poprvé poslanci bujaře slavili

Ťokovy argumenty, že nejsou tuzemské dálnice konstruované na víc jak 130 kilometrů v hodině, a bylo by tudíž nutné je rekonstruovat, odmítá a zdůrazňuje, že by se jednalo skutečně jen o některé úseky.

Zvýšení rychlosti na dálnicích: Prodlužuje se i brzdná dráha Zvýšení rychlosti na dálnicích: Prodlužuje se i brzdná dráha | Infografika Blesku

Zákonodárci se k druhé novele silničního zákona dostanou nejdříve příští měsíc. Těžko odhadovat, zda se jako na jaře s Adamcovým návrhem ztotožní. Faktem je, že koncem dubna se pro jeho nápad vyslovilo 114 poslanců proti 34 nesouhlasícím (z celkových 172). A ze stenozáznamu vyplývá, že tehdy ocenili výsledek hlasování bujarým potleskem a hlasitými projevy radosti.

I kdyby se však toto opakovalo, bude cesta k prosazení spletitá. Novelu by museli znovu potvrdit senátoři a poté prezident, který již u předchozí normy zpražil rozvášněné poslance slovy o nezodpovědnosti a oznámil jim, že takovou novelu vetuje, pokud se dostane až k němu na stůl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa