Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Násilí na důchodcích probudilo politiky. Seniory čeká zvláštní zacházení

Napadených a podvedených seniorů jsou ročně tisíce. Nový zákon by jim měl alespoň částečně pomoci.
Napadených a podvedených seniorů jsou ročně tisíce. Nový zákon by jim měl alespoň částečně pomoci.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Václav Lang - 
11. září 2015
05:00

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo zakročit proti rostoucímu počtu případů, kdy se násilníci a podvodníci zaměřují na staré lidi. Na popud poslankyně Radky Maxové (ANO) zařadí důchodce do skupiny zvlášť zranitelných obětí. Bude se na ně vztahovat stejná ochrana jako třeba na děti nebo handicapované. 

Policie řeší ročně zhruba sedm tisíc trestných činů, jejichž obětí jsou senioři. Což je přitom jen zlomek případů, které se vůbec dostanou na povrch. Staří lidé se často zdráhají o takových věcech mluvit, stydí se, že naletěli podvodníkům, nebo si to ani neuvědomí. V naprosté většině jde o majetkové trestné činy, ale ani násilí na seniorech není výjimkou.

Odborníci se shodují, že lidé v pokročilém věku mají omezené možnosti se bránit, jsou důvěřiví a obecně velmi zranitelní. Mívají také problémy s pamětí, což mnohdy ztěžuje práci policistům.

Důchodci budou mít speciální zacházení

Resort spravedlnosti se proto rozhodl alespoň částečně proti tomuto nešvaru zakročit. V připravované novele zákona o obětech trestných činů navrhuje zařadit seniory do stejné skupiny, v jaké jsou už nyní děti nebo postižení.

„Právě senioři by měli do skupiny, která má v takových situacích nárok na větší ochranu a zvlášť citlivé zacházení, patřit automaticky. Jsem proto velmi rád, že se nám podařilo do návrhu novely toto rozšíření prosadit,“ komentoval pro Blesk.cz ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ptám se, pane premiére. Ptám se, pane premiére. | Blesk Zprávy 24

Lidé, kteří spadají do skupiny zvláště zranitelných obětí, mají obecně nárok na citlivější a empatičtější zacházení. Výslechy probíhají ve speciálně upravených místnostech – především v případě dětí – provádí je speciálně vyškolené osoby, přičemž si oběti mohou zvolit, zda preferují, aby výslech vedl muž, nebo žena. Mají také právo na zabránění kontaktu s pachatelem nebo na bezplatnou odbornou pomoc.

Poslankyně a šéfka sněmovní komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radka Maxová, která změnu zákona iniciovala už v první polovině roku, původně požadovala, aby se zároveň zvýšily tresty pro pachatele trestných činů na seniorech. Podle ministerstva se ale už nyní k takové skutečnosti přihlíží jako k přitěžující a tresty se v těchto případech zvyšují.

Nově i oběti rasových činů

Norma konkrétně neobsahuje ani věk, od kterého se dotyčný považuje za seniora. Zákon v tomto případě hovoří pouze o „vysokém věku“.

Kromě seniorů se skupina rozšíří také o oběti teroristického útoku, trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a oběti takzvaných hate crimes, tedy zločinů motivovaných rasovou, etnickou nebo náboženskou nesnášenlivostí.

Novela nyní čeká na stanovisko Legislativní rady vlády a v řádu týdnů by ji měl mít Sobotkův kabinet na stole. Legislativním procesem zřejmě projde hladce. „Všichni víme, že se násilí na seniorech stupňuje, takže nepředpokládám, že by proti tomu byl ve sněmovně nějaký odpor,“ předpověděla pro Blesk.cz Radka Maxová, jak bude probíhat projednávání zákona v dolní komoře.

Její slova potvrdila i opoziční poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) z výboru pro sociální politiku. „Vzhledem k tomu, že stáří provází ztráta určitých schopností, tak si myslím, že určitou zvýšenou ochranu si tito lidé zaslouží,“ uvedla pro Blesk.cz s tím, že podobnou iniciativu uvítá, zvláště pokud vymýtí například takzvané šmejdy.

oltec ( 11. září 2015 20:01 )

 petrmetr prdlafka jsou dva debilni idioti vy nemate rodice vas asi vykakal slon

tgbg ( 11. září 2015 09:06 )

 Komoušským šmejdům komoušské zdravotnictví, komoušské důchody, komoušské zacházení s důchodci, komoušské žrádlo......

malymysak ( 11. září 2015 07:59 )

Její slova potvrdila i opoziční poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) ovšem jedním z velkých šmejdů byl i pan Kalousek, který v honbě za jakýmsi snížením dluhu zmrazil důchodcům renty a zároveň s druhým výtečníkem Nečasem zdražili DPH na potraviny, podobné prasečiny teď praktikuje Singer, který svou intervencí způsobuje drahé dovozy žrádla, které si čr není schopna vypěstovat,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa