Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schwarzenberg tvrdě kritizuje Zemana: Tulí se k Putinovi, přijde si tak důležitý

Karel Schwarzenberg tvrdě kritizuje Zemana
Karel Schwarzenberg tvrdě kritizuje Zemana  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: simao - 
3. září 2015
16:30

Pro jeho fanoušky to vypadá smutně, ale neodvratně. Éra Karla Schwarzenberga v čele TOP 09 se blíží ke konci, ani kníže nedokáže zastavit čas. Ke stárnutí se přidaly i zdravotní problémy. Schwarzenberg nyní přiznal, že ho začíná trápit nastupující hluchota. Vedle toho si však neodpustil klasické rýpnutí do prezidenta Zemana. Toho podle něj ovládá ješitnost. A proto jel i do Číny.

O prázdninách odjel do lázní a českou politiku nechal na chvíli za hlavou. "Byl jsem pod lékařským dohledem, udělali mi úplnou analýzu, doplnili, co mi chybělo," prozradil Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Přiznává, že zdravotní obtíže se mu nevyhýbají. A naopak přibývají. "Cítím se docela ve formě, ale pánbůh mě – abych nebyl namyšlenej – potrestal stejně jako Zemana: neodumírají mi dolní končetiny v důsledku cukrovky jako jemu, ale mám velký problém s koleny. A bohužel mě taky trápí hluchota," řekl kníže.

Schwarzenberg upozornil, že Beethoven byl sice také hluchý a skládal symfonie, sám však neví, zda by to bylo smysluplné i u předsedy politické strany. "Kdyby ta hluchota měla pokračovat, tak nebudu ani schopný se pouštět do diskusí v parlamentu. Stáří pokračuje, o tom nebudiž pochyb, všechno se zhoršuje," posteskl si Schwarzenberg a dodal: "No věčně tady nebudu, ale prozatím tu jsem."

Se Zemanem image Česka utrpěla, míní kníže

Rozvířil tak opět spekulace, kdy skončí v čele TOP 09. Bude mít strana nového lídra již po listopadovém celostátním kongresu? V úvahu samozřejmě připadá první místopředseda a druhá výrazná tvář topky Miroslav Kalousek, který však lidi výrazně rozděluje.

Což ostatně činí i prezident Miloš Zeman. Toho je Schwarzenberg častým kritikem a do svého přemožitele z 2. kola přímé prezidentské volby si neodpustil rýpnutí ani tentokrát. "Máme, co jsme si zvolili. Denně na to myslím. Je to velmi smutná podívaná, poněvadž image českého státu vlivem tohoto prezidenta velmi utrpěla," myslí si kníže.

Se Zemanem prý v minulosti dokázal i souhlasit, dnes je to ale již jen velmi výjimečné. "Ještě když byl předsedou vlády, tak jsem s leckterými jeho kroky souhlasil. Ale on se podstatně změnil, bohužel, je vidět, že čas na něm zapracoval. Je to tragédie. Ale musím říct, že jsem to očekával, i když jsem překvapený, jak rychlý ten vývoj u něj je," poznamenal pro HN Schwarzenberg.

Zemanovi vyčítá i to, že opustil obranu lidských práv, která v Česku byla v dobách zesnulých Václava Havla a Jiřího Dienstbiera. "On se pod záminkou toho, čemu říká ekonomická diplomacie, ochotně přitulí jak k Putinovi, tak k čínskému vedení," kritizuje Schwarzenberg. Zeman to podle něj dělá z ješitnosti. "Bylo to tak u Klause, je to tak i u Zemana. Ten pocit: Já jsem ten nejlepší! Já stojím na tribuně s těmi nejmocnějšími muži na světě! Ješitnost," dodal kníže.

Prezidenta chce raději z mladší generace

Zatímco Miloš Zeman za svého případného nástupce ve funkci prezidenta označil jako dobrou volbu šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, Schwarzenberg jméno svého vlastního adepta prozrazovat (zatím) nechce. "Doufám hlavně, že to bude už člověk z mladší generace. My dědci bychom do toho už neměli lézt. Jméno vám ale neřeknu, protože by se na něj hned vrhla smečka: jestli chodí střízlivý domů, jestli nemá vedle manželky ještě přítelkyni," vysvětloval Hospodářským novinám Schwarzenberg, sám známý tím, že i on kromě manželky navštěvoval v minulosti mladší přítelkyni Janu Vopěnkovou.

mirkazam ( 16. listopadu 2015 07:09 )

Karl von Vopěnka a tlučhuba Kalousek by měli konečně zavřít klapačky...

8bc5 ( 9. září 2015 17:42 )

Schwarzenberg to má jednoduché,zde bude podporovat ekonomické uprchlíky a až bude situace zde špatná tak odpochoduje do Rakouska anebo do některého státu který neni členem EU,že by USA ?

marlen52 ( 9. září 2015 17:11 )

nikdo nebrání kníže pánovi vzít si uprchlíky. klidně ať si jich vezme kolik chce.

kdoasi ( 4. září 2015 13:11 )

A taky se tulí k ramlici,senila jeden

radar666 ( 4. září 2015 08:59 )

Celé to je pouze tlachání zhrzeného starce,který si už ani nedokáže připustit,že volby prohrál a po pár letech po něm neštěkne ani pes.Tyto jeho výlevy jen dokazují,že se občané rozhodli správně když ho nevolili.On by se beztak tulil k Obamovi a Berndtu Posseltovi.Nebýt Kalouska tak už o něm skoro nikdo neví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa