Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hluchý kníže pouští žezlo. Schwarzenberg jako šéf končí, Kalousek je na tahu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. října 2015
16:52

Karel Schwarzenberg (77) nebude znovu kandidovat do čela TOP 09. Potvrdily se tak zvěsti o tom, že Topka bude muset co nevidět hledat jeho nástupce. A to kvůli zdravotním potížím knížete - částečné ztrátě sluchu. Bohužel nevratné. Prostor se nyní otevírá především pro místopředsedu strany Miroslava Kalouska. Zaujme právě on křeslo po knížeti? Rozhodne se v listopadu.

Výkonný výbor TOP 09 vyrazil v pondělí jednat do Českého Krumlova. Očekávalo se přitom, zda Karel Schwarzenberg oznámí již nyní, jestli se na listopadovém sněmu bude znovu ucházet o post předsedy. Nakonec se potvrdily zvěsti, že kníže již dál parlamentní Topku vést nebude. Schwarzenberg totiž oznámil, že na šéfa kandidovat nehodlá. Bývalý ministr zahraničí či místopředseda Nečasovy vlády stanul v čele TOP 09 v listopadu 2009. Vedl ji tedy od jejího vzniku. Po šesti letech se však chystá jeho odchod.

Z politiky nemizí. Povede kandidátku

Ani on nedokáže věk zastavit. Historicky první a jediný šéf TOP 09 Schwarzenberg již na začátku září naznačoval, že by jeho odchod mohly uspíšit zdravotní problémy. "Cítím se docela ve formě, ale pánbůh mě – abych nebyl namyšlenej – potrestal stejně jako Zemana: neodumírají mi dolní končetiny v důsledku cukrovky jako jemu, ale mám velký problém s koleny. A bohužel mě taky trápí hluchota," prozradil Hospodářským novinám a dodal: "Kdyby ta hluchota měla pokračovat, tak nebudu ani schopný se pouštět do diskusí v parlamentu. Stáří pokračuje, o tom nebudiž pochyb, všechno se zhoršuje."

Schwarzenbergův odchod komentoval ve vysílání ČT24 první místopředseda strany, Miroslav Kalousek. "Pro nás je radostnou zprávou, že Karel Schwarzenberg neodchází, že bude kandidovat v parlamentních volbách jako lídr pražské kandidátky a že přijme pozici, která ho bude opravňovat k výkonným pravomocím v zahraniční politice a v politice lidských práv," uvedl Kalousek.

Kalousek: Je to kvůli ztrátě části sluchu

Kalousek také potvrdil, co za Schwarzenbergovým rozhodnutím stojí. "Jenom v podstatě bude zbaven povinností formálních a administrativních, plynoucích z pozice předsedy strany, pro nevratnou ztrátu významné části sluchu, tudíž tyhle povinnosti on už dál vykonávat nechce," prozradil v České televizi exministr financí.

"Z hlediska politických priorit se nemění nic, z hlediska administrativní zátěže se mění nějaký přesun administrativních povinností," shrnul Kalousek změny v Topce.

Schwarzenberg by měl nadále být čestným předsedou strany. Prý s formální i neformální autoritou. "Názor Karla Schwarzenberga byl vždy velmi silný a určující a na tom se nic nemění," upozornil Kalousek.

"Karel je plný energie a elánu a chce skutečně vést ten zápas dál za hodnoty, kterým celý život věřil, ale tam opravdu záleželo na stanovisku lékařů, zda ta ztráta sluchu je vratná anebo nevratná. Tam byla jistá šance, že je vratná. Vzhledem k tomu, že je spíše nevratná, tak některých povinností chce být pan předseda zbaven," dodal v ČT Miroslav Kalousek, kterého jihočeská TOP 09 navrhla na pozici nového předsedy.

mirkazam ( 7. října 2015 11:18 )

xiioma....velikán ?? kde to žiješ?

xiioma ( 6. října 2015 11:40 )

Karel Schwarzenberg vzdělání - Mnichovská univerzita, Univerzita Štýrský Hradec, Vídeňská univerzita, kolik máš ty univerzit, řidiči?

hejhej ( 6. října 2015 10:16 )

xiioma:

cukrous ( 6. října 2015 10:03 )

My zde žijeme, my zde chodíme do práce a vychováváme své děti. A jsme to my, kdo ma právo si určit, jak náš domov, naše vlast, bude vypadat za pár let (či měsíců Emotikona frown ) a my jsme ti, kteří si svoji vlast budou bránit. 17.10.2015 u Národního muzea na Václavském náměstí, ukážeme, že nás nejsou stovky, ale tisíce, desetitisice, statisíce a chceme "JEN" bezpečnou budoucnost a zachování našeho domova, jak ho známe. Neseďte doma, týká se to náš všech. Jsme bojovníci a budeme chránit, co patří nám a našim dětem, vnoučatům ... 17.10.2015 bez ohledu na to, kdo sympatizuje s jakou poli. stranou, PŘIJĎTE VŠICHNI !!! Pak se můžete dohadovat, kdo bude mit kolik politic. křesel. NÁRODNÍ MUZEUM VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 17.10.2015 140 ZA NAŠI KULTURU A BEZPEČNOU ZEM

joudajoudovy ( 6. října 2015 09:25 )

tak si ho mohou vycpat jak medveda brtnika a na orliku ukazovat turistum. aby rod neskoncil na ubyte, k vycpanine postavi kasicku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa