Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman o státním rozpočtu: Prioritou musí být zvládnutí uprchlické krize

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. září 2015
15:46

Prezident Miloš Zeman ve středu podruhé během svého volebního období navštívil jednání vlády. Z první ruky si chtěl vyslechnout základní informace k plánování státního rozpočtu na příští rok. Prioritou by podle něj měla být bezpečnost Česka, kterou ohrožuje uprchlická vlna. Rozpočet by se prý měl v době růstu snižovat každý rok o deset miliard, v roce 2017 by tak měl být schodek 60 miliard korun.

Za potlesku a podpory zhruba osmi desítek horníků dorazil Miloš Zeman na jednání kabinetu Bohuslava Sobotky, kde chtěl prosadit některé ze svých představ do státního rozpočtu – podporu investic a postupné snižování státního dluhu a rozpočtového deficitu. Na příjezd prezidenta na vládu se můžete podívat na videu:

Video Příjezd Miloše Zemana na Úřad vlády, kde demonstrovali horníci za možnost dřívějších odchodů do důchodu. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zeman na vládě ocenil přátelskou a věcnou atmosféru. „Uplatnil jsem své připomínky k návrhu zákona o státním rozpočtu,“ řekl pak spokojeně na tiskové konferenci a dodal, že Česko se musí přizpůsobit změnám, které v Evropě nastaly. „Vyvstala nová priorita, a sice zabezpečit bezpečnost českého státu oproti ilegálním imigrantům. Tato nová priorita musí nalézt své vyjádření v rozpočtové struktuře,“ dodal.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už ale dostal od šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) navíc 1 miliardu korun na policii a další řešení migrantské krize. Ta by se podle Zemana neměla řešit na setkání ministrů EU, kam míří právě Milan Chovanec, ale měla by se podle něj řešit na úrovni premiérů. Tak, aby Visegrádská skupina mohla jednotně vystoupit se svým odmítnutím kvót.

Rozpočet je v této podobě Zeman ochoten podepsat, protože je podle něj reálný. „Já jsem pro to, aby rozpočtový výhled představoval reálné snižování deficitu o 10 miliard ročně, nesmíte kmitat ode zdi ke zdi a brzdit přílišným snižováním ekonomický růst,“ vysvětlila hlava státu.

Jednání o tom, kolik která ministerstva dostanou pro příští rok peněz, ale ve středu na vládě žádným konkrétním výsledkem neskončila. „Projednávání rozpočtu jsme přerušili a vláda se k němu vrátí 23. září a máme ambice jednání dokončit. Příští rok je důležitý, protože začínáme nové období čerpání evropských peněz,“ okomentoval rozhodnutí kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ptám se, pane premiére Ptám se, pane premiére | Blesk Zprávy 24

„My jsme načetli naše požadavky, které jsou celkem deset miliard korun. Ministerstvo financí má ještě projednat nějaké rezervy, pokud ještě nějaké má. Pokračovat budeme 23. září na vládě,“ okomentoval za všechny ministry jednání ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).