Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda řeší rozpočet: Kdo z ministrů natahuje ruce a chce víc peněz?

Andrej Babiš před jednáním vlády ve Strakově akademii (9. 9. 2015)
Andrej Babiš před jednáním vlády ve Strakově akademii (9. 9. 2015)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, zst, ČTK - 
9. září 2015
11:06

Vláda ve středu vyrazila na první společné jednání o novém rozpočtu, navíc za účasti prezidenta Miloše Zemana. Blesk.cz má k dispozici tabulku, která prozrazuje, jaký díl státního rozpočtu šéf státní kasy Andrej Babiš určil pro jednotlivá ministerstva. Někteří ministři však natahují ruce dál. Kdo chce po Babišovi další peníze a kolik?

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chválou na návrh rozpočtu nešetřil. „Ten rozpočet je optimální,“ prohodil při příchodu na jednání. Velké změny v něm neplánuje dělat, jenže některá ministerstva požadují navýšení svých rozpočtů. Poznamenal, že od prvotního návrhu jednotlivá ministerstva vyjednala „obrovské nárůsty“. Více však nadále chtějí např. ministerstva vnitra, zdravotnictví či kultury.

Němeček: Aby lidem nepadal strop v nemocnicích na hlavu

„Rozpočet pro kapitolu zdravotnictví obsahuje naprosto minimální objem investic do nemocnic. Myslíme si, že v době, kdy roste ekonomika, je třeba napravovat resty z minulých let, a nemocnice jsou velmi zanedbané. Stát by měl udržovat svůj majetek a pacienti mají právo se léčit v zařízeních, kde nemusí mít obavu, že jim spadnou na hlavu. Proto požadujeme alespoň miliardu korun na investice. Uvidíme, jak vláda rozhodne,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). 

Další, kdo požaduje přisypání peněz do své kasy, je ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Karly Šlechtové (ANO). Ta uvedla, že požaduje navíc peníze na spolufinancování projektů z evropských fondů i národních programů. "Tak my v tuto chvíli máme rozpor ve výši 1,749 miliard," prozradila Šlechtová. Je prý schopná za určitých podmínek ustoupit na 1,3 miliardy. "Jsou to peníze. o kterých ministerstvo financí dlouhodobě ví. Nejde o peníze na provoz, servis nebo na platy. Jedná se o peníze, které jdou do spolufinancování integrovaného regionálního operačního programu. A pokud naše vláda říká, že prioritou je čerpání evropských fondů, tak očekávám, že tuto částku získám," dodala.

Peníze chce použít také pro starosty menších či větší obcí i krajů na podporu cestovního ruchu, bytové politiky a regionálního rozvoje. "Jsou to agendy MMR a ty peníze mi nebyly přiděleny," postěžovala si Šlechtová. Případné nezískání peněz označila za velký problém především pro obce a kraje.

Ptám se, pane premiére Ptám se, pane premiére | Blesk Zprávy 24

Herman: Kultura je dlouhodobě podfinancovaná

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zůstává pragmatický, dalším penězům do rozpočtu svého resortu se ale také nebrání. Věděl by, kam s nimi. „Já jsem se s panem ministrem Babišem setkal několikrát, hovořili jsme o rozpočtu. Bylo splněno to, co jsem označil za prioritu. To znamená platová stabilizace především pro naše příspěvkové organizace. Tam jsme dosáhli navýšení zhruba o 100 milionů korun. A další, druhou prioritou, jsou evropské fondy. Na to, abychom mohli čerpat zhruba tři miliardy na obnovu památek, potřebujeme čerpat zhruba 130 milionů, což byla další částka, kterou jsme vyhodnotili jako velmi důležitou. Celkově jsme oproti původním předpokladům navýšili rozpočet zhruba o miliardu,“ uvedl při příchodu na jednání Herman. 

Těch 130 milionů máme přislíbeno. Samozřejmě vždycky, když je možné navýšit rozpočet, je to pozitivní, protože resort kultury je dlouhodobě podfinancován. Ale musím říci, že jsme dosáhli určité hladiny, se kterou lze určité projekty realizovat,“ podotkl lidovecký ministr kultury. Herman upozornil, že další peníze by se hodily především na oblasti památkové péče či živého umění. „Základní věci, ty jsme dosáhli, ale rezervy stále jsou. Věděli bychom, kam investovat,“ dodal. Celkem návrh rozpočtu v případě ministerstva kultury počítá s 11,3 miliardy korun, Herman by chtěl zhruba 12 miliard.

"Nějaké drobné požadavky v řádu milionů nebo desítek milionů mám, ale jinak jsem spokojen s tím, co resort získal během vyjednávání," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Prozradil, že 6,7 milionu po dobu 20 let bude požadovat pro podporu logistického centra pro evropský navigační systém Galileo. "Pravda je, že jsme se dohodli. Zbývá tam 50 milionů pouhých na modernizaci obchodní inspekce, o kterých bych ještě rád jednal," doplnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). "Ta ostrá jednání byla přes léto, teď už jsou to spíš z naší strany kosmetické detaily, už jsme spokojeni. Máme tam ještě jednu nejasnou položku, ta se týká soudních poplatků," dodal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Babiš: Každý se stará o svůj resort, aby byl slavný

I když se najdou takoví, kteří již (skoro) nic nechtějí, řada ministrů dál natahuje ruce. Šéf státní kasy Babiš však další koruny pustit nechce. Prostor pro další navyšování jednotlivých kapitol už nevidí. „Vyjednávali jsme velmi intenzivně, bohužel ti ministři by se měli chovat hospodárně. Já nemám ten pocit, že by jim záleželo na hospodaření státu. On se každý stará o svůj resort, aby byl slavný, populární u svých zaměstnanců," uvedl Babiš a odkázal například na peníze, které dostalo ministerstvo vnitra na uprchlíky.

"My nabíráme gigantické počty zaměstnanců, to jsou neuvěřitelné počty. kdy samozřejmě ta státní správa byla zdecimovaná, ale jde o to, že i v rámci té uprchlické krize dostal pan Chovanec (ministr vnitra - pozn. red.) přece jenom miliardy a když teď navštívil pan Pelikán ten utečenecký tábor, tak vlastně tam nebyl ani tlumočník, ti uprchlíci nevěděli. Takže já nemám pocit, že by ty peníze nakonec šly tam, kam mají," míní Babiš.

Babiš navrhuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun. Většině úřadů proti červnovému návrhu výdaje bez peněz z EU a dalších mechanismů na příští rok MF zvýšilo. Včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů by měly být výdaje rozpočtu příští rok 1,249 bilionu korun a příjmy 1,179 bilionu korun.

"My jsme našli obrovské zdroje i v rámci jednotlivých kapitol. I z titulu toho, že je podstatně nižší nezaměstnanost, takže ta podpora je menší. Také jsme odhadovali větší počet důchodců. Našli jsme zroje ze státních firem," uvedl Babiš k příjmům státní kasy. Upozornil i na údajné "gigantické nárůsty výběru daní". Stejně jako každý rok přesto nelze očekávat, že vláda rozpočet hned dnes schválí. Čas na to má do konce září. Do Strakovy akademie o rozpočtu se přitom dnes vydal jednat i prezident Miloš Zeman.

mandat ( 9. září 2015 21:39 )

Kontroluje je vubec nekdo ??????????????

mandat ( 9. září 2015 14:59 )

To prirovnani, ze utecenci ze Syrie jsou stejny,jako Cechoslovaci po okupaci.Dotycny Politik zapomnel, ze ze Syrie jsou muslimove,to je zu 100% rozdil, je fakt, ze 85% bylo take ekonomicky zamerene,zdrhali i komunisti. A ten dalsi expert,jak se ted snazi delat nejaky ucet pro deti uprchliku, proc nedela neco pro ceske deti , nebo pro deti _Romu ????????????????????????? Code la tech 30 let ???????????? To se ted vzbudil ??????????????

noza ( 9. září 2015 14:45 )

Uvidíme, jaká bude skutečnost. Plánovat mohou cokoliv, ale přijdou nepředvídatelné události a výdaje a skutečnost může být úplně jiná.

botupl ( 9. září 2015 11:39 )

at si utahnou opasky a šetří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa