Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Klokánky dostanou finanční injekci z prezidentského fondu. Vládě navzdory

Prezident Miloš Zeman pobouřil politickou scénu svým výrokem o Klokánku
 (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: zst - 
31. srpna 2015
13:30

Fond ohrožených dětí se může těšit na finanční podporu prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten chce nadačnímu fondu pomoci ze svého fondu na splácení státního dluhu. V souvislosti s tím, že vláda naopak Klokánkům zamítla 20milionovou dotaci, půjde na hradní kobereček ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman bude po radě prezidentského fondu žádat možnost přesměrovat část peněz právě směrem k Fondu ohrožených dětí. Ten má velké finanční problémy a je zadlužen.

Pomoc mu odmítla před dvěma týdny vláda, Klokánky žádaly o mimořádnou dotaci 20 milionů korun. Peníze jim nabídl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Výrazně proti návrhu byla ale ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Ušetřili jsme 20 milionů korun, zároveň ale hrozí nevyčerpání 50 miliard z fondů Evropské unie. Zdá se mi to jako velký nepoměr,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci Miloš Zeman. Právě proto uvažuje o vlastní pomoci pro Klokánky a k podobné akci vyzval všechny jejich podporovatele.

"Podpory pana prezidenta si nesmírně vážím. Vím, že nám je nakloněn, za což jsem velmi rád. Je trošku jako sám voják v poli, když vláda neposkytla mimořádnou dotaci," reagoval na prezidentova slova šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

Se záměrem nesouhlasí ministryně práce a sociálních věcí. Michaela Marksová už dříve řekla, že upřednostňovat Klokánky před jinými organizacemi není fér. "Jestliže je to fond pana prezidenta, tak je to samozřejmě jeho rozhodnutí. Nicméně, já se domnívám, že by potom i další organizace měly mít šanci žádat od tohoto fondu o další mimořádné dotace," řekla Marksová.

janka174 ( 3. září 2016 22:58 )

Provoz jakékoliv organizace se musí platit včas a pokud vím, minulé vlády dodávaly Klokánku peníze se značným zpožděním a tak narůstalo penále. Psalo se o tom v novinách. Zaměstnanci možná na své výplaty čekají ještě dnes. Kdyby se v Klokánku kradlo, jistě by to už dávno nejeden plátek roztroubil do světa.

japos22 ( 1. září 2015 21:50 )

Stát financuje klokánky z 90 procent, takže nezisková organizace asi není správný pojem

neridius ( 1. září 2015 16:04 )

Jo na bezmocné děti peníze nejsou nebo na důchodce, kteří jen tak tak vyjdou aby měli na jídlo nebo rodiny s postiženými příslušníky. Ale darovat 140 milionů korun Afghanistánu na rozvoj to je v pořádku jen tak!!! Těm by měli pomáhat USA, když to tam rozvrtali ne my na úkor vlastních lidí. PRASATA!!!! Klidně se zde podívejte - http://www.novinky.cz/domaci/378677-cesko-daruje-afghanistanu-140-milionu.html

datel ( 31. srpna 2015 18:18 )

paní ministryně marxová-engelsová opět dělá čest svému jménu - i ostatní mají právo něco dostat. Prostě ve stylu "my vám přerozdělíme Vaše peníze"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa