Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Marksová: Zaměstnejte padesátníky, ministerstvo vám bude platit

Až 24 tisíc Kč po dobu dvou let těm, kteří zaměstnají padesátníky.
Až 24 tisíc Kč po dobu dvou let těm, kteří zaměstnají padesátníky.  (Autor: David Malík, ČTK)
Autor: David Klempíř - 
4. srpna 2015
13:27

Téměř třetinu nezaměstnaných tvoří lidé po padesátce, ke konci června jich Úřad práce ČR evidoval 138 tisíc. Zaměstnavatel, který dá práci uchazeči ve věku nad 55 let, může od státu dostat až 24 tisíc korun po dobu jednoho roku. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navrhuje, aby se tento příspěvek prodloužil na dva roky.

Přestože jsou zaměstnanci po padesátém roku života zkušení, zodpovědní a dobře spolupracují, mezi mnohými zaměstnavateli přetrvává představa, že pojmy jako flexibilní či dynamický se pojí jen s mladší generací. A zatímco absolutní počet nezaměstnaných klesá, u padesátníků je trend naprosto opačný. Zatímco ještě na přelomu tisíciletí bylo nezaměstnaných padesátníků 16,2 procenta, dnes je to 30,7 procenta, tedy téměř třetina. Informace přinesl Deník.

Půl milionu korun na zaměstnance

Jednou z cest, kterými MPSV podporuje zaměstnanost v kategorii žadatelek a žadatelů 50 a více let, jsou příspěvky na mzdové náklady pro zaměstnavatele.

„Kdo přijme uchazeče ve věku nad 55 let, může v některých případech dosáhnout až na 24 tisíc korun po dobu 12 měsíců,“ řekl Petr Sulek, mluvčí MPSV. „V rámci připravovaných legislativních změn bude možné příspěvek poskytovat až po dobu 24 měsíců,“ dodal na dotaz regionálního Deníku.

Zatímco v současné době si tak může zaměstnavatel přijít na 288 tisíc korun za jednoho zaměstnance, nově by to mohl být více než dvojnásobek. Jen v prvním pololetí letošního roku se takto podařilo vytvořit skoro 20 tisíc pracovních míst, peníze na příspěvky šly z Evropského sociálního fondu.

Rozhodovat budou Úřady práce

Kdy bude ministryně předkládat navrhované legislativní změny na vládě, zatím není jasné. V návrhu se ovšem počítá s tím, že o příspěvcích a jejich výši budou rozhodovat zaměstnanci konkrétních Úřadů práce.

„Příspěvky jsou zaměstnavatelům poskytovány na základě písemné dohody mezi Úřadem práce ČR a zaměstnavatelem. Zaměstnavatel se zaváže přijmout konkrétního uchazeče do pracovního poměru a Úřad práce ČR se zaváže poskytovat měsíčně příspěvek na základě předkládaného vyúčtování mzdových nákladů,“ popsal fungování dotovaných míst mluvčí Sulek.

„To, jestli daný člověk, respektive firma, příspěvek dostane, je plně v kompetenci konkrétního Úřadu práce. Úřad přitom posuzuje možnosti pracovního uplatnění konkrétní osoby s ohledem na délku její evidence, profesi a konkrétní situaci v daném regionu,“ dodal Sulek.

Podpora i regionálně

Úspěchy se začleněním skupiny 50+ zpět do pracovního života mají i další projekty. V Karlovarském, Olomouckém a Středočeském kraji je možné využít projektu Generační tandem. V něm stát prostřednictvím Úřadů práce dotuje pracovníky, kteří mají krátce před odchodem do důchodu.

ivuska1 ( 5. srpna 2015 14:10 )

Zamestnavejte mlade lidi !!!!!!! Plno mladych nemuze sehnat praci a vy honite do prace padesatniky !!! Jste neskutecni hlupaci .

salto ( 5. srpna 2015 08:35 )

Celý stát je prohnilý, hlavně ti co jej vedou

wimr ( 4. srpna 2015 18:51 )

makat po padesátce, nas rat, ani náhodou, do fabrik si strčte migranty

tymitaky ( 4. srpna 2015 18:14 )

Ten nápad se zdá dobrý na první pohled, na druhý pohled je to klasicka blbost, která jen nasype peníze do jedněch kapes.

potwoorka ( 4. srpna 2015 18:06 )

Je to dobrý nápad, protože lidi po 50 mají zkušenosti, ženy už nezůstávají na paragrafu s malými dětmi apod. Ale zase tady může vzniknout další druh diskriminace vůči těm, co živí rodiny s dětmi a padesát jim ještě nebylo. Podpořte rodiny aby vzrostla porodnost! Kdo bude za pár let vydělávat na důchody, když se nerodí děti? Pořád nám v poslední době podsouváte Arabáky, ale v něčem bychom si z nich měli vzít příklad - v pořadu Cestománie ukazovali, jak se stará jejich šejk o mladé rodiny a snaží se podporovat porodnost, mladá rodina dostane od státu vilu v hodnotě 700 000 US dolarů!!! Je tam řada zahraničních dělníků z Pákistánu, Bangladéše, Indie, Iráku a dalších zemí, kteří tam dlouhodobě žijí a pracují, ale těm žádné výhody vláda neposkytuje (správně). Další pořad se jmenoval Doktorka sokolů z Abu Dabí (to je hlavní město Emirátů i když nejznámější je Dubaj) a tam ukazovali koníček občanů a tím je sokolnictví. Lékařská prohlídka sokola stojí v přepočtu cca 2500,- korun a občanům jí hradí stát. Na toto tam peníze mají, ale peníze na uprchlíky tato muslimská země nedá a žádného muslima z cizí země si k sobě nevezme (dobře dělá), i když peněz mají nadbytek. Tento stát, stejně jako bohatá sousední Saudská Arábie, se stará pouze o SVOJE občany. A my? Respektive naše vláda? Na (pracovité) Čechy se*re, živí cikány a teď ještě uprchlíky. To je prostě vlastizrada! A Bakala jim bude pronajímat byty, které slíbil prodat tamním horníkům za přijatelnou cenu a nic z toho nesplnil. Je cosi shnilého ve státě Českém. Howgh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa