Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku je bez práce přes 450 tisíc lidí, chybí dělníci i řidiči kamionů

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. srpna 2015
15:56

Nezaměstnanost v Česku oproti červnu mírně stoupla, a to na 6,3 %. Práci aktuálně hledá 456 341 lidí, nejvíce na severu Čech a v Moravskoslezském kraji. Přesto je Česko v této statistice druhé nejlepší v celé Evropské unii. Méně nezaměstnaných v přepočtu na počet obyvatel už má podle EUROSTAT jen Německo.

Dělník, řidič kamionu, ale také svářeč, slévač či zámečník – pokud jste kvalifikováni pro tyto profese a jste aktuálně bez práce, dlouho to tak zřejmě nezůstane. Právě o technické obory a řemeslníky napříč všemi obory je totiž v Česku největší zájem. Tady je deset nejžádanějších profesí:

Poptávka je především po řemeslnících a technických profesích. Poptávka je především po řemeslnících a technických profesích. | Blesk

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především každoročně se opakující příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství do evidence ÚP ČR,“ vysvětluje zastupující generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Na řadě škol totiž pedagogové podepisují smlouvy na dobu určitou, aby je instituce nemusely platit přes léto, kdy mají žáci a studenti prázdniny. „Ve vyšším počtu se nám hlásili také rodiče dětí ve školním věku, kteří nemají přes prázdniny zajištěné hlídání a v menší míře začali přicházet i absolventi škol,“ dodává Sadílková.

Největší nezaměstnanost zůstává tradičně v Ústeckém kraji (9,4 %) a také v Moravskoslezském (8,6 %), naopak nejlépe je na tom Plzeňský a Jihočeský kraj a také Praha. Shodně je tam 4,6 % lidí bez práce.

Nejvíce nezaměstnaných hlásí Ústecký a Moravskoslezský kraj. Nejvíce nezaměstnaných hlásí Ústecký a Moravskoslezský kraj. | Blesk

"Jsem na tyto výsledky moc pyšná. Zásluhu na tom má několik faktorů. Jedním je celkové hospodářské oživení v Evropě. Dalším faktorem je rozhodně současná politická situace - pro investory i zaměstnavatele je zásadní jistota, že v zemi vládne stabilní vláda. A nesmím zapomenout na obnovenou činnost úřadů práce, které měsíčně zprostředkují pracovní místo asi 30 000 uchazečům," komentovala výsledek pro Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Česko hlásí ale také rekordní počet volných míst, přes Úřad práce nabízeli zaměstnavatelé v červenci více než 98 tisíc pozic. To je nejvíce od srpna 2008, tedy od začátku hospodářské krize. Stojí za tím oživení české ekonomiky – roste počet zakázek ve stavebnictví i ve službách, navíc jsou stále v plném proudu tzv. sezónní práce.

Oproti loňskému roku je navíc nezaměstnanost nižší o více než jedno procento. Práci má o 85 tisíc lidí více. V červenci 2014 bylo bez práce 7,4 % lidí.

V nejbližší době by měla podle odhadu Úřadu práce zůstat nezaměstnanost na stejných číslech, maximálně mírně vzrůst.

Zmikund ( 31. ledna 2016 20:55 )

Nevíte někdo něco o akademii řidičů? Brácha mi tvrdil, že je to teď nová možnost získat papíry na kamion bezplatně. Má to dělat nějaká autoškola gooddriver či co .Nevíte někdo víc podrobností?

kdoasi ( 11. srpna 2015 11:41 )

U "supermámy" zase není diskuze.Stejně tak u té cigny,co jí nastrčila Šabatka.Takže se vyjádřím tady.Kolik ženským je po několika operacích kýly a kolik chlapů má nemocná záda?A kolich z nich brečí do bulváru,jak chudáčci nemůžou pracovat a žebrají?? Pleskači,jděte už s tím do p*rdele!!! Jen tady prudíte slušné lidi!!!!! Asi na vás podám trestní oznámení,že svými články podněcujete k rasové nenávisti.

tymitaky ( 10. srpna 2015 17:17 )

Jen 450 000, to chce importovat pár běženců.

jarda ( 10. srpna 2015 17:07 )

Do práce nastoupili 3 vyučení elektrikáři. Když jim mistr vytkl že něco neumí, odpověděli. My jsme tu jen na čas, tohle dělat nebudeme MY máme maturitu. A na úkolák napsali "to jsme se neučily"

Zobrazit celou diskusi