Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zničte výtisky pamětí komunistického papaláše Biľaka, nakázal soud

Autor: ČTK - 
7. července 2015
21:00

Paměti jednoho z předních komunistických funkcionářů a a signatáře zvacího dopisu pro Sověty Vasila Biľaka musí jejich vydavatel stáhnout z prodeje a výtisky zničit. Rozhodl tak dnes Vrchní soud v Praze.

Vydání knihy Až po mé smrti napadli Biľakovi potomci, kteří tvrdili, že vydavatel nemá na paměti jejich otce práva. Napsal to server iDNES.cz. Biľak byl označován za jednoho ze signatářů tzv. zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním vojenské invaze do Československa v roce 1968. Podle vydavatele Svatopluka Štefla kniha obsahuje natolik závažné informace, že veřejnost má právo je znát.

Soudkyně vrchního soudu potvrdila předchozí rozsudek, protože vydavatel v minulosti nevyužil termín, dokdy se k nařčení z porušení autorských práv mohl vyjádřit. Štefl tvrdí, že jeho matka kvůli svým zdravotním problémům přehlédla oznámení zaslané do datové schránky.

Biľakovy paměti vyšly už v roce 1991 pod názvem Miľníky môjho života, ale podle Biľaka to bylo vydání bez jeho souhlasu. Později ho s prosbou o vydání pamětí oslovil právě Štefl z vydavatelství BVD, který nyní tvrdí, že k tomu dostal ústní souhlas s podmínkou, že kniha smí vyjít až po Biľakově smrti. „Zakázal nám také cokoli krátit, měnit nebo doplňovat,“ uvedl Štefl. Dodal, že do knihy zařadil také několik stran nového textu, které mu Biľak poskytl.

Biľak, bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa (KSČ), zemřel loni v únoru ve věku 96 let. Štefl záhy vydal jeho paměti včetně pozdějších dodatků a s komentářem historika Vladimíra Čermáka. Biľakovi potomci Dmitrij Biľak a Naděžda Ševcová podali žalobu kvůli údajnému porušení autorských práv několik měsíců po vydání knihy.

tgbb. ( 9. července 2015 16:24 )

Nezapomeňte alespoň jeden výtisk poslat na Hrad. Zeman ho bude mít pod polštářem jako bibli.

tgbg ( 9. července 2015 08:35 )

Komunistický vyvrhel a Československý kolaborant č.1, byl ten nejodpornější komouš a rusřitník ze všech komunistických zločinců a zrádců.

handgood ( 8. července 2015 20:48 )

Pošlete knihu toho zakrslého a pokřiveného rusína slovákovi Ficovi. On to zajisté ocení a může z toho udělat povinnou četbu pro slovenské školy. Proč bychom se měli zabývat výplody toho polointeligenta?

e.44 ( 8. července 2015 15:08 )

Zkus číst víc než nadpis Nikdo nic nechce zamlčovat, to jenom Biĺakovi potomci mají plný gatě a ti jediní se postarali o likvideci něčeho po čem by většinou neštěk ani pes.

e.44 ( 8. července 2015 15:04 )

Jo, jo, jeho potomci se bojej a asi maj čeho, proto se postarali o zákaz a likvidaci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa