Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rathovi přidělili obhájce, jméno tají. Stíhaný exhejtman ho může odmítnout

Autor: ČTK - 
19. května 2015
17:21

Davidu Rathovi, bývalému hejtmanovi Středočeského kraje, přidělili ex offo obhájce. Otázkou je, jak nyní Rath bude postupovat. Tvrdil, že ho zastupuje strýc soudce Pacovského, který však dal od jeho kauzy ruce pryč. Přijme Rath přiděleného obhájce, anebo se po průtazích vrátí zpátky ke svým právníkům Jelínkovi a Černému?

Soud dnes vybral bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi obžalovanému z korupce obhájce ex offo. Jméno právníka nezveřejnil, nejdřív ho o tom musí vyrozumět, stejně jako Ratha. ČTK o tom informovala mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Soudem přiděleného obhájce může Rath odmítnout a vrátit se k předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému. Soud podle mluvčí vybral advokáta ex offo ze seznamu obhájců, kteří jsou místně k mání, a ověřil si, zda mu v obhajobě něco nebrání. Dostane vyrozumění do datové schránky, Rathovi přijde dokument poštou.

Nový právník může soud požádat o lhůtu na seznámení se spisem. Hlavní líčení by mělo pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby.

Advokát a obžalovaný musí přidělení soudem respektovat, výjimkou může být kolize například kvůli střetu zájmů, popsal ČTK obecné pravidlo advokát Jaroslav Ortman. Podle něj se jedná například o situace, kdy ustanovený obhájce zastupoval protistranu v jiné kauze. Obžalovaný má prý také rozhodnutí přijmout, pokud si sám nenajde obhajobu. "Může namítat, že obhájce ex offo nechce, ale je mu to k ničemu, je to rozhodnutí soudu. Ustanovení ale může přebít tím, že si zvolí advokáta na plnou moc," upřesnil Ortman.

Rath ztratil obhájce o víkendu. Nejprve vypověděl plnou moc svým dosavadním právníkům a vybral si nového advokáta, který ho pak odmítl. Šlo prý o advokáta Michala Pacovského, strýce soudce Roberta Pacovského, který případ řeší. Nový advokát podle Ratha jeho obhajobu převzal a měl přijít v pondělí přednést závěrečnou řeč. K soudu ale nedorazil a v e-mailu uvedl, že si mylně myslel, že jde o nový případ.

Soudce měl od soboty e-mail s ověřeným podpisem advokáta, ve kterém obhajobu odmítá, protože si údajně mylně myslel, že jde o nový případ, a v této kauze nechce Ratha obhajovat. Nyní je Michal Pacovský pracovně v zahraničí a médiím bez dalších podrobností vzkázal, že Rathovo tvrzení je nesmysl.

tgbb. ( 20. května 2015 22:46 )

takhle vypadá typický hejtman a ministr z řad ČSSD : lhář, zloděj a podvodník.

milan1959 ( 20. května 2015 11:34 )

Na co čeká ten soudce Pacovský s obstavením majetku?!? Na víno v krabici? Nebo na co vlastně čeká? Až si to ten lump všechno odkloní, prodá a potom zdrhne za Koženým nebo Krejčířem? Ostatně i vazba by byla na místě. To by ovšem soudce musel myslet a mít koule

prasulka ( 19. května 2015 20:12 )

Bohužel,on využívá jen možností,které mu naše špatně nastavené zákony umožňují .Je to zbabělec,trapný komediant,že se mu ze sebe nechce zvracet

prasulka ( 19. května 2015 20:10 )

hejhej ( 19. května 2015 19:44 )

Zloděj Ráth samozdřejmě přiděleného obhájce odmítne a bude do nekonečna oddalovat rozsudek. Odporný lhář a podvodník, bývalý politik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa