Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kníže: Zeman neví, o čem kecá. Měl by jít na měsíc do vězení v Íránu!

Karel Schwarzenberg se pustil do Miloše Zemana kvůli problematice lidských práv
Karel Schwarzenberg se pustil do Miloše Zemana kvůli problematice lidských práv  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
6. března 2014
20:19

Další kolo duelu Karel Schwarzenberg vs. Miloš Zeman je tu. Šéf TOP 09 se do prezidenta pustil kvůli slovům o tom, že přehnaný důraz na politiku lidských práv ohrožuje české investice v zahraničí. Kníže dokonce tvrdí, že by Zeman měl jít na měsíc do vězení do Íránu či Uzbekistánu! Podle Miroslava Kalouska je pak Zeman servilní vůči diktátorům, které obdivuje.

Prezident Miloš Zeman je na třídenní návštěvě Olomouckého kraje. Stejně jako při svých předchozích inspekcích prochází také místní průmyslové podniky, které často vyvážejí své produkty do zahraničí. Jenže podle něj české obchody se zahraničím ohrožuje politika ochrany lidských práv. Ta prý export nesmí kazit.

Schwarzenberg: Zeman netuší, o čem kecá

Zeman to uvedl i v souvislosti s odložením návštěvy kontroverzního uzbeckého prezidenta Islama Karimova. Ze setkání s ním se omluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři i vedení hlavního města. České firmy však podle prezidenta kvůli podobnému postoji českých politiků pouze zbytečně ztratí možnost exportovat třeba právě do Uzbekistánu. "Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy. Myslím, že Česká republika si nemá hrát na velmoc a má respektovat fakt, že je v ní 630 tisíc nezaměstnaných," dodal Zeman.

"Doporučil bych mu, aby strávil měsíc v íránským či uzbeckým vězení, aby aspoň tušil, o čem kecá," napsal ČTK v reakci na Zemanova slova exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle kterého lze kritiku porušování lidských práv s podporou českého exportu skloubit. "To jsou kecy, které nám namlouvají, že to škodí. Když máme dobré zboží, tak si to lidi kupují, když nemáme, tak se vymlouvají, že je to kvůli naší zahraniční politice," podotkl exministr zahraničí.

Kalousek: Zeman je servilní k diktátorům

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska právě Schwarzenberg a také exprezident Václav Havel prosadili mimořádnou mezinárodní autoritu Česka právě tím, že země byla lídrem v obhajobě lidských práv. "V okamžiku, kdy na tuto svou prioritu budeme rezignovat, nebudeme mít nic, nebudeme mít ani prestiž, ani proexportní aktivity, pouze servilitu pana prezidenta Zemana vůči diktátorům, které obdivuje. To není hodnota, kterou bychom mohli prodávat," uvedl Kalousek.

Sobotka: Nevybíráme si mezi exportem a lidskými právy

Proti Zemanově vyjádření se ohradil i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier: "Ochrana lidských práv a obchod nemohou být viděny jako odporující si hodnoty. Lidská práva jsou univerzální. Není možné vnímat hodnotu lidského života a lidské důstojnosti zeměpisně odlišně." Také premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že Česko může podporovat export a současně i dodržování lidských práv. "Naše volba přece není export, nebo lidská práva. Musíme se snažit o obojí," napsal Sobotka z Dublinu, kam vyrazil na mimořádný summit představitelů EU k situaci na Ukrajině.

123automobil ( 12. března 2014 07:51 )

123automobil ( 12. března 2014 07:50 )

123automobil ( 12. března 2014 07:49 )

123automobil ( 12. března 2014 07:49 )

123automobil ( 12. března 2014 07:48 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa