Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové tváře starých stran: Dienstbier (ČSSD) a Fiala (ODS) míří do čela

Do čela ČSSD míří Jiří Dienstbier, ODS by mohla vsadit na Petra Fialu
Do čela ČSSD míří Jiří Dienstbier, ODS by mohla vsadit na Petra Fialu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
9. listopadu 2013
15:04

Po nepodařeném puči v ČSSD složili funkce Hašek, Tejc i Škromach, a tak je jasné, že se otevřel nový prostor pro "Sobotkovi věrné". Do vedení sociální demokracie tak má nyní našlápnuto třeba Jiří Dienstbier ml. To ODS, která ve volbách utrpěla drtivý debakl, vyhlíží svého mesiáše. A objevují se hlasy, že by jím mohl být poměrně oblíbený exministr školství Petr Fiala, který nedávno vstoupil do strany.

"Tři hlavní organizátoři puče rezignovali na své funkce, tedy nějakým způsobem vyvodili odpovědnost z toho maléru, do kterého zavlekli sociální demokracii a to dává šanci, abychom v neděli na ústředním výboru dotáhli jakousi konsolidaci dvoutýdenní krize do konce," okomentoval v ČT Jiří Dienstbier rezignace pučistů Haška a spol. S koncem hned tří místopředsedů se přitom otevřel prostor pro nové, resp. staronové tváře ve stranickém vedení. Že půjde o věrné členy z křídla Bohuslava Sobotky nikdo nepochybuje. A právě Dienstbier je jedním z horkých favoritů na uvolněná křesla.

Dienstbier: V ČSSD prostor pro jiné názory stále je

Sám Dienstbier kandidaturu nevylučuje, čeká však na výsledky nedělního sjezdu. "Nedělní ústřední výbor by měl aféru definitivně překonat a umožnit nám jednání o vytvoření stabilní vlády, byť víme, že to nebude úplně jednoduché," dodal. Myslí si přitom, že je tu "reálná šance sestavit vládu, která by mohla být stabilní a která by ledacos dobrého mohla prosadit". A zároveň Dienstbier dodává, že ani po odchodu pučistů z čela strany by neměla skončit vnitrostranická diskuze, ačkoli se toho někteří členové obávají.

Fiala: Spása pro ODS?

To ODS, která ve volbách utrpěla pořádný výprask, nyní řeší, kdo ji pozvedne z bahna. Smířila se s odchodem do opozice, nic jiného jí ostatně nezbylo. Jako o novém možném lídrovi se občas hovoří o Jiřím Pospíšilovi. Členem strany se však po volbách stal i lídr ODS v jihomoravském kraji a bývalý ministr školství Petr Fiala. Ten prý chce této dříve nejsilnější pravicové straně pomoct získat zpět důvěru voličů.

"Voliči nám dali jasně najevo, že si přejí změnu. ODS je dnes ve velmi složité situaci, kdy je ohrožena její pozice v českém politickém systému. Toto ohrožení nás ale nesmí ochromit, musíme ho spíše vzít jako šanci pro nový začátek," vyzývá Fiala. Svým vstupem do ODS chtěl prý ukázat, že je přesvědčen o budoucnosti strany a chce se podílet na jejím fungování. "Pokud bude kandidovat na předsedu, bude mít moji podporu," vzkázal Fialovi přes Parlamentní listy místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. "Ministerstvo školství řídil dobře, ale abych ho mohl podpořit do vedení ODS, musel bych vědět, co chce, jak to chce udělat, a také jestli to vůbec chce," je o něco opatrnější Fialův kolega z Nečasovy vlády Petr Bendl.

salto ( 11. listopadu 2013 08:20 )

Dienstbier nevím, nevím - dokud mu neumřel táta, tak bylo nějak ticho po pěšině. Až po úmrtí jeho otce a na základě popularity Dienstbiera st. byl zvolen senátorem. Taky jeho dětinské výjevy při volbě prezidenta nedodaly ČSSD na důvěryhodnosti... Třeba se jenom mýlím...

klauskradepera ( 10. listopadu 2013 03:58 )

Pan Fiala se ohání tím, jak musí bojovat za pravicové (ne)demokratické principy, přitom uživit rodinu se třemi dětmi, které nikdy rukama pracovat nebudou, to dá zabrat!!!! Jenom zoufalec vleze do zkorumpované, prohnilé strany. Koryto je potřeba, viďte pane Fiala!!! V mezinárodních firmách si ani neškrtne, tento sběrač akademických titulů.

annakarenina ( 9. listopadu 2013 20:19 )

Tak to jsem zvedava, jak tito sebespasitele vyvedou zemi z krize. Lod se potapi a na palube se tanci stale stejny tanec.

andreslawicky ( 9. listopadu 2013 19:39 )

Ani jeden nebude sedět ve vládě tím pádem jsem zcela v klidu

jjizanka001 ( 9. listopadu 2013 17:44 )

TOMIKU tleskám.Stačí jedna věta vyjadřující vše.Jen dodávám,že jsem jako možná i další z diskutujících sledoval v TV jak se hádá Dientsbier s Bendou,čí otec byl větší chartista.Bylo to UBOHÉ a ukazuje to na skutečnost,že oba profitují ze svých otců i když ani ti nebyli nic moc.Obě tato individua patří mezi největší SLIZOUNY české politiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa