Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman vyznamená kamaráda Čubu! Političtí vězni od něj řád nechtějí

Miloš Zeman se chystá vyznamenat tvůrce "slušovického zázraku" Františka Čubu (vpravo na archivní fotce spolu s tajemníkem ÚV KSSS Jegorem Ligačovem)
Miloš Zeman se chystá vyznamenat tvůrce "slušovického zázraku" Františka Čubu (vpravo na archivní fotce spolu s tajemníkem ÚV KSSS Jegorem Ligačovem)  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. října 2013
14:58

Miloš Zeman se zase jednou vyznamenal. A to kvůli státním vyznamenáním! OCenit se chystá tvůrce "slušovického zázraku", dlouholetého člena KSČ, v současnosti Zemanovce, svého poradce a kamaráda Františka Čubu. Není divu, že političtí vězni letos od Zemana žádné metály nechtějí. Vadí jim totiž, že se Zeman nepostavil otevřeně proti komunismu.

"My, protikomunističtí odbojáři, jsme to prostě nepřenesli přes srdce," řekl idnes.cz předseda Konfederace politických vězňů Leoš Žídek. Nezamlouvá se mu, že prezident Zeman se otevřeně nepostavil proti komunismu. Ačkoli sám v minulosti zmiňoval svůj podíl na Sametové revoluci. A namísto toho se ještě chystá ocenit bývalého šéfa JZD Slušovice a svého kamaráda Františka Čubu, jak uvádí novinky.cz.

Zeman vyznamená "hrdinu socialistické práce" Čubu

Političtí vězni přitom prezidentovi každoročně navrhují seznamy lidí, vhodných pro ocenění. Letos však Zeman žádný takový seznam nedostal. A prý ani nedostane. Namísto toho si kandidáty na vyznamenání vybírá zcela sám. Chybět by mezi nimi neměl někdejší šéf JZD Slušovice František Čuba. Zemanův poradce, kamarád a také kandidát Zemanovců do Sněmovny. Agrárník Čuba má však v životopisu i členství v KSČ - do strany vstoupil v roce 1956. Zasedal i v zemědělské komisi ÚV KSČ, v roce 1962 obdržel medaili ZA službu vlasti, v roce 1986 Řád práce a v roce 1989 titul Hrdina socialistické práce... Serveru ihned.cz Čuba potvrdil, že pozvánku na Hrad již obdržel.

Další vyznamenání: Grégr? Pafko? Suchý? Moučková?

Mezi dalšími osobnostmi, kterým letos Zeman udělí ve státní svátek 28. října vyznamenání, by měl být podle MF Dnes i exministr Zemanovy vlády Miroslav Grégr, shodou okolností v současnosti kandidující taktéž za SPOZ. Z rukou prezidenta pak řády převezmou patrně i renomovaný lékař a otec transplantací v Česku Pavel Pafko, který se proslavil i jako doktor, starající se o Václava Havla. V prosinci 1996 mu vyoperoval zhoubný nádor v plíci a vedl ošetřující tým. Podle ČTK by pak měli další vyznamenání převzít také zakladatel Jazzové sekce Karel Srp, televizní hlasatelka Kamila Moučková, která je jedním ze symbolů odporu proti invazi v roce 1968, či spoluzakladatel divadla Semafor, spisovatel a hudebník Jiří Suchý.

Foto z jara 1989: František Čuba (vpravo) provází po JZD Slušovice člena politického byra a tajemníka ÚV KSSS Jegora Ligačova. Foto z jara 1989: František Čuba (vpravo) provází po JZD Slušovice člena politického byra a tajemníka ÚV KSSS Jegora Ligačova. | ČTK

mustafaibrahim ( 23. října 2013 22:14 )

A Šimon Plánička metál nedostane?

zadnice ( 23. října 2013 11:13 )

Můj příbuzný dostal 27 let a poctivě 13,5 roku dřel na uranu jako politický vězeň. Vůdce, který celou partu mladých chlapů do kriminálu vlastně dostal byl za krátkou dobu propuštěn, po "listopadu" se stal okamžitě tvrdě "politickým" a vstoupil do ODS. Takových byla spousta a je to jako v SNP - najednou byla a ještě je mnoho "partizánů"!!!

salto ( 23. října 2013 08:23 )

Už jenom za to, jaký měl z p.Čuby strach Havel a ta ostatní zlodějská verbež kolem něj, si p. Čuba vyznamenání zaslouží

kkkastr ( 23. října 2013 06:30 )

A proč ne. Byl to poslední člověk co dělal něco pro zemědělství. Po něm jen potopa

zdrclamrdka ( 23. října 2013 06:20 )

jak dlouho to trvá než člověk přijde na tak geniální myšlenku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa