Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman v Bruselu: Nejsem diktátor!

Prezident Zeman poskytl v Bruselu rozhovor deníku Financial Times
Prezident Zeman poskytl v Bruselu rozhovor deníku Financial Times  (Autor: ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
23. září 2013
10:43

Se svou zálibou v dobrém víně a často i tvrdém alkoholu se prezident Miloš Zeman popral zdárně, ne už tak se závislostí na cigaretách. Při rozhovoru pro prestižní deník Financial Times kouřil podle reportérů jednu za druhou a smál se nařčení, že se chová jako diktátor.

Prezident Zeman v rozhovoru pro britský deník Financial Times prohlásil, že po říjnových parlamentních volbách v Česku nepodpoří vládní koalici, která by sestávala ze stran z různých konců politického spektra.

List podotýká, že Zemanovy aktivity z doby okolo pádu vlády premiéra Petra Nečase a jmenování vlády nové vyvolaly v Bruselu zdvižená obočí. Komise chce v poslední době více monitorovat, zda není například v Rumunsku či Maďarsku pošlapávána vláda práva a ústavnost.

Podle Financial Times ale úředník Evropské komise, který se problematikou zabývá, zdůraznil, že Zemanův postup okolo jmenování vlády Jiřího Rusnoka byl sice zaznamenán, ale prezident tím neporušil své ústavní pravomoci.

"Někdy jsem obviňován z toho, že jsem diktátor, protože jsem vyvolal mimořádné volby tím, že jsem jmenoval přechodnou vládu. Umíte si představit diktátora, který vyvolá ve vlastní zemi svobodné volby?", zeptal se v rozhovoru  Zeman. Nutnými prvky demokratického vládnutí jsou podle něj svobodné volby a "silné opoziční strany".

Klausův nástupce

Deník připomíná, že pro mnoho lidí v Bruselu byl Zemanův nástup po deseti letech Klausova euroskeptického úřadování vítanou úlevou. Zeman také pozval šéfa Evropské komise Josého Barrosa, aby s ním nad Pražským hradem vztyčil evropskou vlajku.

Zeman však zkritizoval snahy Bruselu o mikrořízení, jako je prosazování větších varovných nápisů na krabičkách cigaret či zavádění úsporných žárovek. "Jednu mám na chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově," cituje Zemana prestižní deník, který také napsal, že Zeman při asi hodinovém interview neustále kouřil. I proto zřejmě v Bruselu, kde vznikl i rozhovor pro renomovaný deník, vystoupil proti Evropským parlamentem projednávané směrnici regulující prodej tabákových výrobků.

itartas ( 24. září 2013 16:06 )

itartas ( 24. září 2013 16:06 )

mrd: a jako Zeman se na veřejnosti nechová slušně? Vůbec nechápu o čem meleš. a jestli o Havlovi nic neprosáklo, tak si můžeš být jistý, že to bychom se divili, kdyby to nebylo moc dobře tenkrát ošetřeno.

zlo. ( 24. září 2013 14:58 )

itartas ( 24. září 2013 14:05 )

mrdo: velmi se mýlíš, neměli. K panovi Schusterovi jsem měla a mám velké výhrady.

itartas ( 24. září 2013 14:04 )

...taková účelová odpověď

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa