Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Julínek, Němec, Březina a spol.: stát je dál milionově živí!

Autor: pes - 
21. dubna 2009
16:25

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) dostal tučnou trafiku. Stal se členem dozorčí rady VZP. O svoji budoucnost se tedy bát nemusí. Stejně jako jiní politici, kteří zmizeli z poslaneckých lavic nebo ministerstev, ale straničtí kamarádi se o ně postarali.

Císař Josef II. zavedl zvláštní tradici. Váleční invalidi dostávali přednostně možnost provozovat prodejny tabáku - trafiky, na které mělo staré Rakousko monopol. Tato tradice se udržela dodnes.

Vedení státních podniků, dozorčí rady nebo jiná teplá místečka jsou oblíbenými posty vysloužilých politiků. Často bez většího ohledu na jejich odbornou způsobilost zastávají funkce na doporučení jejich stranických kolegů.

Posledním takovým případem je bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Podobně jako spousta dalších dostal svoji "trafiku" - místo v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle týdeníku Ekonom všechny politické "trafikanty" spojuje, že se o svých platech a kvalifikaci nechtějí příliš bavit. To je pro českou politickou scénu už téměř typické. Ale třeba jsou jen skromní a dělají to všechno opravdu jen z dobré vůle. Podívejte se, kam zmizela některá známá jména.


Petr Březina Petr Březina | ČTK

V dozorčí radě Českých drah dnes působí bývalý ministr bez portfeje a vedoucí Úřadu vlády ČR Miloše Zemana Karel Březina (37, ČSSD, na fotografii vlevo).

Čtěte také: Ředitel Českých drah: Beru půl milionu měsíčně!


Ivan Kočárník Ivan Kočárník | ČTK

Bývalý ministr financí a poslanec ODS Ivan Kočárník (65) úřaduje jako předseda dozorční rady Českých aerolinií, zároveň působí jako člen dozorčí rady skupiny Unipetrol. V roce 2008 se snažil prosadit výstavbu nové přistávací dráhy na pražském letišti, za což je kritizován kvůli směřování letadel na CHKO Křivoklátsko. V minulosti působil i v dozorčí radě České pojišťovny.


Vladimír Budínský Vladimír Budínský | ČTK

Bývalý poslanec za ODS a ministr dopravy Vladimír Budinský (60) působí jako člen dozorčí rady státního podniku Česká pošta.


Petr Jan Kalaš Petr Jan Kalaš | ČTK

Nestraník Petr Jan Kalaš (69), bývalý ministr životního prostředí, je členem dozorčí rady společnosti ČEZ.


Josef Janeček Josef Janeček | ČTK

Exposlanec Josef Janeček(56, KDU-ČSL), známý především díky zákazu kouření v prostorech spojených s veřejnou dopravou, je členem dozorčí rady ČEZu.

V ČEZu také působí bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Trojan a jako šéf rady exposlanec ODS Martin Kocourek.


Miroslav Beneš Miroslav Beneš | ČTK

Poslanec a místopředseda ODS Miroslav Beneš dlouhodobě působí jako člen dozorčí rady Severočeských dolů a zároveň od roku 2006 jako předseda dozorčí rady společnosti Čepro, a.s.


Zvláštní kategorií politiků jsou bývalé špičky US-DEU a ODA, kteří působí často jako čeští velvyslanci.

Karel Kühl Karel Kühl | ČTK

Bývalý ministr obrany Karel Kühl (55) za Unii svobody je velvyslancem v Chorvatsku.


Petr Mareš Petr Mareš | ČTK

Bývalý místopředseda vlády Petr Mareš (US-DEU) působí jako velvyslanec v Nizozemsku.


Michael Žantovský Michael Žantovský | ČTK

Bývalý senátor a předseda ODA Michael Žantovský je velvyslanec v Izraeli.


Eurokomisař Vladimír Špidla se tak trochu ksichtil Eurokomisař Vladimír Špidla se tak trochu ksichtil | Jiří Černohorský

Bývalý premiér vlády za ČSSD Vladimír Špidla. Brzy mu končí mandát eurokomisaře. Měsíčně si přijde až na 600 tisíc korun.


180856:gallery:true:true

Bývalý ministr pro místní rozvoj a ministr spravedlnosti Pavel Němec (38). Jeho právnická firma vyhrála vládní tendr na vymáhání dlužného mýtného za desítky miliónů korun.

oldedek ( 22. dubna 2009 10:13 )

No když už ale jiné schopnější nemáme, musí to dělat tito udření chudáci všeho schopní..

warumfernet ( 22. dubna 2009 08:43 )

a sice to, že se jedná v převážné většině o bolševické kádrové rezervy, bejvalé komunisty a STBáky. Místo tzv. "Sametové revoluce", se stačilo sejít s komunistama a tehdejší vládou na párty a tam jim říct, aby si rozebrali co chtějí a udělají se kapitalistama. Stejně to nakonec dopadlo tak, že kdo měl za Husáka funkci vedoucího, náměstka, ředitele nebo tajemníka KSČ, tak je dneska v balíku a v nějaké dozorčí radě. A nebo vážený podnikatel, jako v případě komunisty Šloufa nebo agenta STB Minaříka.

tendertouch ( 22. dubna 2009 07:11 )

Ukazujete metody, které pan prezident Havel a jeho "přátele" kritizovali. Je to smutné a myslím si, že ani volební program ODS - pan Havel určitě mne nepřesvědčí pro jejich volbu. Co s tím pane prezidente uděláte? Co s tím páni poslanci uděláte? Je to venku.

gogo ( 22. dubna 2009 06:38 )

není žádná svoboda a demokracie (i když můžeme svobodně volit a máme wc papír a banány). ale morální a ekonomická anarchie. Všichni komunističtí předlistopadoví papaláši byli proti těmto darebákům žebráci. A žádný z nich tehdy nemohl zlikvidovat fabriku, banku či nemocnici jako tito mocí a penězi zpití lumpové....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa