Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Politická rychlokvaška Karel Březina se vrací

Autor: rvs, pet - 
19. listopadu 2010
14:56

Sekretářky, pozor, Březina se vrací!  Ambiciozní socan Karel Březina (37, ČSSD), který nechvalně proslul jako nejmladší ministr v Zemanově vládě, především pak aférkou s premiérovou asistentkou a nemanželským dítětem, se po letech vrací do vysoké politiky. Tentokrát  díky koaličnímu handlu ČSSD a ODS „skočil“ na křeslo prvního náměstka primátora Prahy přes dopravu.

Politická kariéra Karla Březiny občas připomínala jízdu po horské dráze. Byl nejmladším ministrem vlády a oblíbencem tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Za manželku měl známou spisovatelku Báru Nesvadbovou a před sebou zářivou kariéru. Pak ale přišel zlom - rozvod kvůli nevěře, soudy o dítě, a nakonec i odchod na politické smetiště. Teď se vrací ve velkém stylu, rovnou na post prvního náměstka primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS). Tito dva pánové budou mít pod palcem rozpočet, kde ročně protečou investice ve výši 50 miliard korun. A to se většině Pražanů nelíbí. Pojďme si proto připomenout politickou cestičku Karla Březiny...

Měl přezdívku Mladý poskok

Mladý Březina vstoupil do ČSSD už v roce 1991, ještě jako student gymnázia. Už čtyři měsíce po vstupu do strany se stal členem Obvodního výboru Prahy 10 a a brzy i jeho místopředsedou. Březinu si oblíbil tehdejší šéf ČSSD Miloš Zeman, který ho v roce 1997 udělal ředitelem své kanceláře. Zavražděný podnikatel František Mrázek o něm v telefonech mluvil jako o Mladém poskokovi, který nastoupí na funkci ministra v Zemanově vládě po Jaroslavu Baštovi.

Tak se i stalo. V roce 2000 jmenován ministrem bez portfeje. Jako ministr  příliš práce nepředvedl. Známý záletník, který měl mít ve vládě na starosti mimo jiné rodinné otázky, za více než dva roky svého ministrování předložil pouhý jeden zákon a jednu novelu.

Po odchodu Miloše Zemana z vlády v roce 2002 z vrcholné politiky zmizel i Březina. Místo toho se vrhl na kariéru ve světě financí. Pro ČSOB se staral o správu fondů v daňovém ráji na Kajmanských ostrovech, v Konsolidační agentuře pracoval jako poradce, spolu s Martinem Romanem působil v dozorčí radě Českých drah. Zároveň vykonával funkci pražského zastupitele a v roce 2008 působil jako manažer ČSSD pro volby do Evropského parlamentu.

Sekretářky, rozvod a bitva o dceru

Bez ohledu na svou pestrou politickou kariéru Březina mnohem více proslul záletník a chlípný kozel, který skočí na všechno. Po několikaměsíčním vztahu si narychlo vzal spisovatelku Báru Nesvadbovou. Ale pak už jen hádky a hádky, a to hned po návratu ze svatební cesty. Důvodem byla Březinova nevěra a nemanželské dítě se sekretářkou tehdejšího premiéra Zemana Martinou Jedličkovou. Poměr dlouho a vytrvale zapíral – až do doby, kdy se Jedličkové v únoru 2002 narodila dcera Karolína.

Bára Nesvadbová, která se o aféře dozvěděla těsně po svatbě, se snažila nevěrnému manželovi odpustit, i ona otěhotněla a na konci roku 2002 se jim narodila dcera Bibiana. Bára ale bohužel později zjistila, že nevěra s Jedličkovou nebyla zdaleka poslední. V červnu 2005 se s Karlem Březinou rozvedla. Stali se z nich nepřátelé na život a na smrt a skončili u soudu při rozvodu. Březina ji chtěl připravit o dceru, Nesvadbová zase vytahovala špínu největšího kalibru včetně toho, že ji manžel bil a škrtil.

Velký návrat ze zapomnění

Nyní se po letech nezničitelný Březina vrací ze zapomnění jako bumerang. A díky kritizované velké koalici ODS s ČSSD rovnou na místo prvního náměstka pražského primátora Bohuslava Svobody. Na starost bude mít dopravu a investice ve výši desítek miliard. Proti je strana TOP 09, která vyšla z pražských komunálních voleb jako vítěz. Proti jsou i samotní Pražané, kteří už dokonce vyšli i do ulic. Podle průzkumů nesouhlasí s koalicí celých 77 procent lidí, jako podvod na voliče ji chápe 67 procent lidí.

Karlu Březinovi to zřejmě nevadí, na nepochopení je zvyklý. „No podívejte se, prostě uděláte radši dohodu s někým, s kým se lépe dohodnete,“ okomentoval nesouhlas občanů novopečený první náměstek Březina, mistr v umění nic neříct. Jistě se bude i nyní v politice zodpovědně snažit dělat to, co umí nejlíp – „vytřískat“ z příležitosti maximum. A pokud se k tomu naskytne i nějaká pohledná sekretářka, tím líp.

676176:full:true:true

torro ( 25. listopadu 2010 05:45 )

dalsi gau..n.e.r. u KORYTA

vagen ( 22. listopadu 2010 21:48 )

humusak je velmi vystizne

vagen ( 22. listopadu 2010 21:46 )

Odporne

vagen ( 22. listopadu 2010 21:45 )

husty parazit ...

vagen ( 22. listopadu 2010 21:44 )

Slouf nebyl zvolen sam , tak si tam dosazuje svoje podrztasky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa