Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předpověď počasí: Po chladnějším příštím týdnu se opět oteplí

Po chladnějším konci března přijde opět teplejší období.
Po chladnějším konci března přijde opět teplejší období.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: ČTK - 
22. března 2014
15:50

Na konci března by měly být denní teploty kolem 10 stupňů, v dalších třech týdnech se měly pohybovat mezi 14 a 16 stupni Celsia. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v dnešním dlouhodobém výhledu počasí. Srážkově by měl být následující měsíc průměrný až lehce nadprůměrný.

Celé období od 24. března do 20. dubna by mělo být teplotně průměrné až nadprůměrné. „Jen první týden období bude pravděpodobně teplotně průměrný, dva následující nadprůměrné a poslední týden nadprůměrný až průměrný,“ uvedl ČHMÚ.

Noční minimální teploty budou nejnižší hned v následujícím týdnu, kdy by mohly na některých místech klesnout i pod bod mrazu. Nejméně srážek meteorologové očekávají v týdnu od 31. března do 6. dubna, naopak nejdeštivější by podle výhledu mohl být týden od 7. do 13. dubna. Ani v tomto týdnu však zatím meteorologové nepředpokládají, že by byl týdenní úhrn srážek výrazně nadprůměrný.

Mezi 24. březnem a 20. dubnem je v Česku průměrná teplota rovných sedm stupňů Celsia. Nejtepleji bylo před pěti lety, kdy se teplotní průměr vyšplhal na 10,8 stupně. Naopak nejchladnější počasí panovalo v roce 1958, tehdy byla teplota průměrně jen 3,6 stupně Celsia. Průměrný úhrn srážek v tomto období je 38 milimetrů.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí a odhaduje jeho celkový charakter v daném období, upozorňuje ČHMÚ.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi