Prvního šmejda z akce, která skončila podvedený důchodcem Ottou P. (82) a trestním oznámením na policii, jsme vám představili včera. Pavel Procházka z obce Konětopy v rozhovoru pro Blesk připustil, že mu na seniorech nezáleží. „Mně jsou ty lidi úplně ukradení! Ať si říkaj, co chtěj, to je tvrzení proti tvrzení.“

Odkázal nás na své dva kumpány, kteří na předváděcí akci firmy Major Plus s.r.o. v Neratovicích byli – na Petra Janušku a Libora Fuxu. Oba se před reportéry Blesku zapírali a ukrývali, přímý rozhovor s nimi možný nebyl. Stačilo ale oslovit lidi v jejich bydlišti a pověstná »stavidla« se otevřela.

Petr Januška přezdívaný »mimino«

Neratovické »kápo« Januška vyhlíží seniory
Autor: Blesk – Tým Blesku proti šmejdům
Údajný šéf předváděčky Petr Januška (35) žije na Mělnicku v obci Kelské vinice. Dům není těžké najít. „U zrcadla na křižovatce zabočíte doleva. Přijedete ke křížku, tam doprava, a skoro na konci cesty, naproti vinici, uvidíte pěkně opravený dům. Tam bydlí,“ řekla nám sousedka z obce.
Přidala tvrzení, že Januška má podobných adres více. „Tam jsou velké majetky. Čím se zabývá, to jsme tušili. Čas od času ho lidé viděli na nějaké předváděčce.“

Někomu je prý jedno, co se na předváděčkách děje, jiní to ostře odsuzují. „Já také – parazitovat na chudácích v důchodu je hnus,“ řekla.

Milionový hráč

Vila, v níž Januška bydlí, je psaná na jeho nejbližší. Společně s velkou zahradou, hospodářskými budovami a okolím může stát odhadem deset milionů korun. Po zazvonění se v reproduktoru u branky ozve ženský hlas s tím, že tam nikdo toho jména nebydlí. Po námitce, že nás na tuto adresu poslali sousedé z obce, se žena uvolila Januškovi zavolat. Za chvíli sdělila, že pan Januška o návštěvě neví a zájem o ni nemá.

Nezbylo, než se ptát lidí ve vsi. Shodli se, že Januška většinou přijede večer, brzy ráno odjíždí, a že bývá často dlouho pryč. Obecný názor na jeho práci je velmi špatný, dalo by se říci, že mnohdy až nenávistný. Lidé se však až na výjimky bojí mluvit. „Víte, co dnes dokáží peníze a on jich z důchodců vydřel opravdu moc,“ řekl jistý muž.

Už jako začínající hráč fotbalového mužstva Botafogo Mělník, kde Januška kope dosud, byl prý známý náklonností k opačnému pohlaví. Kvůli holé hlavě a naducanému obličeji právě tam dostal přezdívku »mimino, kterou má dodnes«. A podle jednoho z členů týmu se nijak netají tím, co dělá. Naopak: Rád prý dává k lepšímu, kolik lidí a jak »zobchodoval«.

Libor Fuxa, nosič a pozorovatel

Libor Fuxa v Neratovicích bedlivě sledoval okolí
Autor: Blesk – Tým Blesku proti šmejdům
Zatímco Januška žije v pohodlném domě, druhý z aktérů předváděčky je na tom hůř. Libor Fuxa (23) obývá a spoluvlastní zchátrale vyhlížející stavení v obci Tišice poblíž Neratovic. Je to druhý dům od pošty a minout se nedá. Dvůr, připomínající staveniště, zarůstá plevelem a celek budí dojem, jak by asi napsal Hašek, jakoby se o něj poprali vandráci.

Fuxův otec – poté, co se reportéři Blesku představili – rezolutně mávl rukou a řekl: „Tamhle jsou dveře, jděte pryč,“ a upaloval se schovat, aby o práci svého syna nemusel hovořit.

Agilní poskok

Řada lidí v Tišicích ale na slovo skoupá není. „Libor byl vždy trochu nemakačenko. Místo do práce chodil do posiloven a živil se bůhvíjak,“ řekla starší žena s nákupem v ruce.

„Nedávno si koupil parádní ojetinu, opel za padesát tisíc. Původně měl ty peníze dát do baráku, ale asi se na to vykašlal,“ svěřil se jeho kamarád s tím, že Libor Fuxa je na svoji úlohu nosiče zboží na předváděčkách hrdý. „Je tam ale jen takový agilní poskok,“ doplnil.

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00  Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop.

Fotogalerie
6 fotografií