Kdy jste se dozvěděl, že byl váš otec na předváděčce pro seniory?

To jsem zjistil z Blesku. Táta mi o tom neřekl, protože věděl, že udělal chybu. Když jsem mu hned ráno v pondělí volal, vymlouval se mi, že nemůže mluvit, že má čas až večer. To už byl na policii v Neratovicích, kam šel podat trestní oznámení.

Jel jste za ním?

Jel. Problém je ale v tom, že nevíme, kdo mu to zboží prodal, protože jedna firma akci pořádá, druhá tam prodává, třetí pronajímá autobus. Otec si to nepamatuje. Tím pádem nemůžeme podat trestní oznámení na konkrétní osobu. Policie s tím prý nic moc neudělá. Šance, že otec uvidí svoje peníze, je prý mizivá. Vlastně žádná.

Co vám na policii řekli?

Byli vstřícní, sepsali s námi trestní oznámení a výpověď otce. Řekli, že prodejci se sice zachovali nemorálně, ale ne nelegálně. Policista nám dokonce řekl, že na jednu předváděcí akci šli společně s inspekcí, chtěli vzít prodejcům živnosťák, ale našli jen nějaké pochybení ve smlouvě, za které jim inspekce uložila pokutu. Na víc se prý nezmůžou.

Vynadal jste otci za to, že koupil zboží, aniž by dostal smlouvu nebo doklad o zaplacení?

Nevynadal. Snažím se ho chránit. Nebylo to poprvé, co se zúčastnil šmejdské akce…

Video
Video se připravuje ...

Otta P.: Koupil jsem si to, protože jsem senilní dědek Blesk

Už předtím něco koupil?

Ano, asi čtyřikrát už byl na akci od Becka, ale vždycky jsem se o tom dozvěděl včas a zboží se nám podařilo vrátit.

Proč myslíte, že otec na akce jezdí?

Víte, on slyší na dárek zdarma jako býk na červenou barvu. Můj otec není případ, který by na akce jezdil kvůli samotě. My jsme s ním každý den. Rozumím tomu, že když na akci jede, tak podlehne. Ti prodejci mají tak propracovaný způsob prodeje, že zblbnou každého.

Tajil před vámi tatínek, že na akce jezdí?

Tajil, ale naštěstí si hned doma uvědomil, že udělal blbost a že koupené zboží vůbec nepotřebuje. Koupil si třeba vysavač za 30 tisíc, nádobí za 40 000, ke kterému dostal deky zdarma. Já jsem ho druhý den vzal do Tesca, a ukázal mu, kolik takové hrnce doopravdy stojí.

Byl jste na něj naštvaný?

Asi před měsícem byl otec na akci nějaké firmy z Karlových Varů, kde si koupil další vysavač asi za 25 000. To už jsem mu vynadal, protože prodejce s ním jel až domů do bytu, kde mu dal táta peníze. Řekl jsem mu, že ho ten prodejce mohl klepnout…

Co byste vzkázal lidem, jejichž rodiče taky možná jezdí na podobné »výlety«?

Chtěl bych vzkázat hlavně seniorům, aby na akce nejezdili. Když jim přijde do schránky leták, ať ho rovnou vyhodí, pak je nebude lákat. A hlavně ať nevěří, že jim dá někdo něco zadarmo. Dětem starých lidí se toho moc vzkázat nedá. Já se třeba o otce starám, a vidíte, jak to dopadlo. Nemůžu ho kontrolovat 24 hodin denně...

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00  Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop.

Fotogalerie
5 fotografií