Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud již v pátek: Mladić strávil noc na samotce!

Mladić bude již v pátek souzen
Mladić bude již v pátek souzen  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, INT, shp, evakk - 
2. června 2011
08:01

Spravedlnost nepočká! První stání v kauze bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiće (69) podezřelého z válečných zločinů se uskuteční už v pátek! Muž, který se posledních 16 let skrýval a byl na útěku, strávil první den v haagské věznici na samotce.

U nově příchozích vězňů je to tak zvykem a Mladić nedostal žádnou výjimku! Zítřejší stání před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu potvrdil soudce Alphonso Orie. Na úvod se soud Mladiće zeptá, zda se cítí vinen či nevinen v 11 bodech obžaloby.

Ty nejvážnější body se týkají genocidy a zločinů proti lidskosti, jichž se Mladić podle obžaloby dopustil v době bosenských válek v letech 1992 až 1995, především pak při obléhání Sarajeva a při masakru ve Srebrenici. Tam bylo vyvražděno na 8100 bosenských Muslimů.

Předpokládá se, že Mladić prohlásí, že je nevinen. Tím by první stání skončilo. Soud by měl pokračovat, až se obhajoba seznámí s obžalovacím spisem. Mladić ale také může využít svého práva a ponechat si lhůtu 30 dnů, než mu soud stejnou otázku položí znovu. Generál, přezdívaný Bosenský řezník, tak může stání protáhnout…

Zobrazit celou diskusi