Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ekonomové o Japonsku: Ceny se prý nehnou

Autor: ČTK, šim, kos - 
11. března 2011
18:51

Zemětřesení v Japonsku nebude mít podle českých ekonomů vliv na světovou ani českou ekonomiku. Tu japonskou ale oslabí. Zastavily se elektrárny, veškerá doprava a výroba. Byla přerušena dodávka elektřiny, požáry ochromily ropné rafinerie, největší automobilky Toyota, Nissan a Honda uzavřely linky.

„Protože Japonsko netěží žádné strategické suroviny a nepěstuje významné plodiny, nemělo by to nijak zvlášt zahýbat finančními trhy,“ míní Markéta Šichtařová, analytička Next finance.

„Cena ropy se snižuje, protože se neočekává, že po ní bude taková poptávka,“ vysvětlil Miroslav Ševčík z Liberálního institutu, proč cena ropy klesla o 3 dolary na 112,25 dolarů za barel (169 litrů).

 

Zastavila se doprava i výroba

Páteční silné zemětřesení v severovýchodním Japonsku uzavřelo v zemi některé jaderné elektrárny a ropné rafinerie, ochromilo dopravu a přerušilo dodávky elektřiny mnoha domácnostem a firmám. Výrobu zastavily také závody automobilek v postižených oblastech.    

Na velké části japonského území byla zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Podle zdrojů z odvětví námořní přepravy jsou kvůli tsunami uzavřeny také všechny japonské přístavy.

"Plný rozsah škod stále neznáme, avšak vzhledem k tomu, co se stalo po zemětřesení v Kóbe, to určitě přiměje vládu k sestavení krizového rozpočtu. Lze očekávat pokles spotřebních výdajů, což může dočasně snížit hrubý domácí produkt," řekl ekonom výzkumného institutu banky Mizuho Jasuo Jamamoto.

Velký požár zasáhl rafinerii společnosti Cosmo Oil v prefektuře Čiba východně od Tokia. Čiba hlásila i požár v ocelárně firmy JFE Holdings.

"V severním Japonsku se nacházejí závody na výrobu automobilů a polovodičů, takže zdejší škody budou mít určitý ekonomický dopad," řekl Jamamoto.

Největší japonská a světová automobilka Toyota Motor zavřela dva montážní závody a výrobu podle mluvčí automobilky přerušili rovněž producenti součástek. Konkurenční Honda zastavila výrobu ve dvou závodech, později však výrobu v jednom z nich obnovila. Honda rovněž uvedla, že jeden z jejích zaměstnanců přišel o život, zavalila ho zřícená zeď. Nissan přerušil výrobu v pěti svých továrnách v postiženém regionu.

honza51 ( 12. března 2011 08:27 )

to bude takové "správné" tvrzení jako to, že se nás "krize nedotkne", tak to ..."su klidné, doktore...". Ale zaráží mě fakt, že se tady píše o apokalyptycké katasrofě, ale na ekonomiku to vliv mít nebude. Zajímavé bylo, když byl v USA hurikán "CATRINE", anebo jak se jmenoval, tak se to hned promítlo na burze, hned se zdražila ropa (benzín ) atd. Ale že tady byla skoro zničená (aspoň z dosavadních správ se to zdá) jedna z nejvyspělejších ekonomik světa, tak podle "našich odborníku", to na světovou ekonomiku nebude mít vliv . No uvidíme, ale jenom abychom se nedivili.

Zobrazit celou diskusi