Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ničivá tsunami se žene Tichým oceánem

Autor: INT, oj, gamk - 
11. března 2011
13:52

Nejsilnější zemětřesení v historii Japonska zabilo už několik desítek lidí. Způsobilo obrovskou vlnu tsunami, která dosáhla výšky až 10 metrů a spláchla auta, domy i celá města. Teď se žene Tichým oceánem a nikdo neví, co může ještě napáchat. Pobřežní oblasti evakuují úřady také na Filipínách, Tchaj-wanu, Havaji nebo v Rusku.

Zemětřesení, které zasáhlo severovýchod Japonska, dosáhlo rekordní síly 8,9 stupně Richterovy stupnice. Je to páté nejsilnější zemětřesení v novodobé historii. „Je zapotřebí mít se na pozoru před následnými otřesy, které stále pokračují,“ upozornil meteorolog Hirofumi Yokoyama. Následná desetimetrová tsunami smetla vše co jí stálo v cestě. Lodě i trosky domů odnesla hluboko do vnitrozemí.

Velikost vlny, která zasáhne pobrřeží Tichého oceánu. Velikost vlny, která zasáhne pobrřeží Tichého oceánu. | ČTK

Experti ale varují: Vlna se během dne prožene Tichým oceánem, šíří se rychlostí až tisíc kilometrů za hodinu. Dost možná zasáhne i Chile v Jižní Americe. Evakuují se pobřežní oblasti na Tchaj-wanu, Havaji, Filipínách a v mnoha dalších zemích. Šíří se rychlostí až tisíc kilometrů za hodinu.

Ostrovy zmizí pod vodou

Nejvíce ohroženi jsou obyvatelé menších tichomořských ostrovů. Některé nejsou ani metr nad mořskou hladinou a desetimetrová tsunami by pro ně mohla být zcela likvidační.

Na Havaji vypukla panika. Lidé si rychle dělají zásoby potravin. Podle počítačových studií by mohly vlny zasáhnout havajské břehy dnes ve čtyři hodiny odpoledne. Úřady nařídily evakuaci v ohrožených oblastech. Jakou silou ale vlna na havajské pobřeží udeří, zatím nedokáže nikdo přesně určit. Ohrožena je ale i Austrálie a Jižní Amerika. Kolem páté hodiny může tsunami dorazit k břehům Mexika.

anelam ( 12. března 2011 11:12 )

muchojko,nejsou to jen Japonci-všichni co drancují i ropná pole a všichni co na tom mají zájem,-nafta-v době kdy už jsou mnoho let vynalezeny auta na el.pohon!Schválně to brzdí....bylo by to na dlouho,já bych to mlátila hlava,hlava Vyspělá civilizace?Jeden barbar vedle druhého-prachy,-pohonný motor všeho

muchojka ( 11. března 2011 16:20 )

AHOJ,ANELAM.SOUHLASIM S TEBOU!A HLAVME TEN JEJICH PRISTUP K PRIRODE!ONA JIM TO PROSTE JENOM PORADNE VRACI.JSOU TO NEJVETSI VRAHOVE VELRYB A VLASTNE VSEHO ZIVEHO...NEMAM RADA JAPONCE,TECH VSECH OSTATNICH JE MI ALE LITO...

anelam ( 11. března 2011 14:05 )

Jestli to nemají na svědomí stálé zkušební jaderné výbuchy ........Někde se to projevit přece musí

Zobrazit celou diskusi