Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch plynu vážně popálil muže na třetině těla

Autor: Ondřej Požár - 
1. března 2011
16:24

Exploze otřásla v úterý dopoledne Olešnicí na Blanensku. Výbuch třicetikilogramové plynové bomby tam totiž zničil dílnu u rodinného domku. Jeho majitel (69) utrpěl zranění a s popáleninami ho vrtulník převezl do brněnské nemocnice.

„Hospodářská budova zůstala po výbuchu značně poškozená, proto byl na místo přivolán statik,“ upřesnila pro Blesk.cz policejní mluvčí Iva Šebková. Ze záběrů hasičů z místa neštěstí je ale zjevné, že z objektu zbyla ruina, proto ho bude nutné strhnout!

Hasiči na místě zjistili, že explodovala třicetikilogramová propan-butanová láhev využívaná k vaření. Podle policie však obyvatelé domku využívali bombu také jako topidlo, které bylo neustále v provozu! „Výbuch pravděpodobně zavinila technická závada na tomto zařízení,“ dodal k neštěstí mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Bomba vybouchla právě, když majitel vstoupil

Explozi pravděpodobně předcházel dlouhodobý únik plynu z láhve. Ta shodou nešťastných náhod vybuchla právě ve chvíli, kdy do objektu vstoupil majitel domu. Toho odhodila tlaková vlna do vzdálenosti několika metrů a úplně rozmetala přední zeď.

Rodina seniora, který podle policistky utrpěl popáleniny druhého stupně na třetině povrchu těla, využívala hospodářské stavení jako letní kuchyni s dílnou, sklípkem a skladištěm. Škody dosud nebyly vyčísleny.

„Mohu potvrdit, že muž je u nás hospitalizovaný a jeho stav je stabilizovaný. Rozsah a závažnost jeho zranění se však určí až během následujících dnů,“ sdělila pro Blesk.cz mluvčí Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Anna Mrázová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi