Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mia (1) umírá: Nemocnice rodičům zaplatí 3 miliony

Autor: ČTK, oj, žig - 
11. února 2011
13:08

AKTUALIZOVÁNO: Tři miliony korun dostanou rodiče za čekání na zbytečnou smrt své dcerky Mii (1). V inkubátoru ve Fakultní nemocnici Hradec Králové holčičku napadla infekce, která vyvolala zánět a trvalé poškození mozku. Nemocnice však vinu odmítala, stejně jako zaplatit odškodné. Leona Hradická s manželem Bronislavem z Novobydžovska původně požadovali 6 milionů.
|

Rodiče na vyhlášení rozsudku nedorazili. V telefonickém rozhovoru však Blesku přiznali, že jsou s rozhodnutím spokojeni. "Nedoufali jsme v nic, takže jsme rádi. Zatím ale nad tím nechceme moc přemýšlet, protože už jednou nás nemocnice zklamala, když nedodržela mimosoudní dohodu. Pokud ale bude rozsudek skutečně pravomocný, a ty peníze skutečně dostaneme, tak budeme hned usilovat o to, abychom si Miušku vzali k sobě. Malou nám to sice už nevrátí, ale bude aspoň s námi," řekl otec nakažené holčičky, kterou navštěvuje s manželkou v dětském centru, kde má potřebnou péči.

Rodiče nechtějí nikoho trestat

"I já jsem spokojena s rozsudkem. I když to není námi požadovaná částka, je stále adekvátní," uvedla právní zástupkyně manželů Hradických. Podle ní rodiče v případu usilovali hlavně o to, aby se jim nemocnice omluvila a měli peníze, potřebné pro úpravu svého domova do podoby, jakou vzhledem ke svému postižení Mia potřebuje. "Neměli jsme zájem někoho trestat. S ohledem na to, že by bylo stejně nemožné dohledat v nemocnici konkrétního člověka, který nákazu na dítě přenesl, nepodnikali jsme žádné trestně právní kroky," dodala právnička.

Nemocnice odškodnění zaplatí

Hradecká nemocnice  sice pochybení odmítla, ale rozsudek zřejmě přijme. "je nepochybné, že k nákaze dítěte došlo v souvislosti s jeho hospitalizací. Z naší strany ale nedošlo k pochybení a porušení pravidel. Nebudeme přesto dál blokovat jednání a nebudeme se tedy odvolávat," řekl ředitel špitálu Roman Prymula.   Nedodržení původní mimosoudní dohody s rodiči, které spočívalo v tom, že jim špitál zaplatí dva milióny korun, vysvětlil tím, že na ni bohužel nechtěla bez soudního projednání přistoupit pojišťovna.

Tuzemské soudy podobné případy řeší poměrně často, například hradecký krajský soud v roce 2009 rozhodl, že Semilská nemocnice má zaplatit odškodné 520.000 korun rodičům čtyřletého chlapce, který zemřel v nemocnici v roce 2006 při operaci nosních mandlí. Jeho rodiče uspěli už dříve u semilského soudu s jinou žalobou, kterou se domáhali náhrady škody, v tomto případě se nemocnice s rodinou dohodla mimosoudně a vyplatila jim každému 240.000 korun.

e.44 ( 11. února 2011 20:24 )

Psala jsem to už dříve a dnes to říkali i v odpoledních zprávách: Vzhledem k tomu, že dítě potřebuje celodenní lékařskou péči, není možné, aby ho měli rodiče doma. Bez přístrojů na podporu života a bez lékařské péče už by ta malá byla mrtvá. Rodiče původně požadovali od nemocnice finance na speciální vybavení pokoje a najmutí zdravotní ošetřovatelky, aby mohli mít holčičku doma. Nemocnice nejdříve přistoupila na mimosoudní vyrovnání, potom ale couvla a rodiče nedostali nic. A tak jim nezbývá nic jiného, než chodit malou navštěvovat do kojeneckého ústavu.

datasa ( 11. února 2011 12:50 )

sama jsem se svym jednodennim ditetem zazila, kdyz jsme se neumeli rozkojit, ze prisla nasrana sestra, a vyzkousela jednoduse saci reflex mimina tak, ze mu strcila prst do pusy, coz je samo o sobe asi v poradku, horsi ale je, ze oshala v mistnosti kde co, vcetene klik, ktere si tam podavaji navstevy...clovek ani nestihne nic rict, protoze na jakoukoliv prosbu o pomoc mi bylo receno, ze nema na starost jenom nas..takze neni ani cas na myti rukou pochopitelne...coz mi i pripomelo situaci, kdy jsem poprve koupala, tataz sestra mi malyho vytrhala z ruky ze se s tim dost piplam a za to jak si ho prehazovala v rukach by se nemuseli stydet ani v cirkuse, jasna exhibice toho jakej je mazak? pak se doctete o tom, jak sestre spadne dite z ruky....

jarda304 ( 11. února 2011 12:23 )

kolik zaplatí rodičům ten cvach, který svojí blbostí a lajdáctvím smrt toho dítěte zavinil ?

Zobrazit celou diskusi