Vysoké školy trvají na pravidelném růstu svého rozpočtu o tři miliardy korun v následujících třech letech. Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) jim tyto peníze již přislíbil, ministerstvo financí s nimi ale zatím v rozpočtovém výhledu, který schválila vláda, nepočítá.

Podle Pospíšila vysoké školy v současné době připravují podklady k vyjednávání s vládou o přípravě rozpočtu na příští rok. Zhruba miliarda korun z požadovaných peněz by nejspíš měla jít do investic vysokých škol, které by potřebovaly rekonstruovat například ubytování pro studenty. Další peníze by pak měly být určeny na údržbu vysokých škol a největší část by akademici chtěli dostat na ohodnocení zaměstnanců.

Rozpočet vysokých škol od roku 2014 do loňska stagnoval kolem 22 miliard Kč. Loni se akademikům s pomocí odborářů podařilo pod hrozbou protestů na letošní rok vyjednat tři miliardy korun navíc, i když původně požadovali 4,5 miliardy. Financování vysokých škol podle rektorů přesto nadále zaostává za průměrem vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhruba o osm až devět miliard korun ročně.

Odměny a osobní příplatky činí na vysokých školách v průměru 37 procent platů, uvedl dnes Pospíšil. "Je to vůbec největší podíl pohyblivých složek v rámci veškeré platové a mzdové sféry v České republice," poznamenal. Běžný standard se podle něj pohybuje okolo deseti až 15 procent.

Například průměrné tarify odborných asistentů na vysokých školách se v současnosti pohybují od 21.500 korun do 27.000 korun. Jejich průměrný plat byl loni podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí 41.401 korun. Průměrná mzda v Česku koncem loňského roku představovala 31.646 korun.

Podle Pospíšila jsou akademici poměrně dobře placeni především díky odměnám a nadtarifním příspěvkům, které získávají za různé granty a projekty. Jejich získání ale podle něj není jednoduché a zajistí příjem jen na omezenou dobu. Pro některé pozice je tarif nižší než v regionálním školství a nižší než zaručená minimální mzda, uvedl předseda rady. Akademici tak raději odchází třeba do soukromých firem, a kvalita vysokých škol se tím snižuje.

Česko ve financování školství zaostává za průměrem států OECD celkem asi o 70 miliard korun, vypočítal Pospíšil. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přitom slíbil růst rozpočtu školství v příštím roce o 30 miliard korun. Navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun by zhruba odpovídalo jejich podílu na celkovém rozpočtu pro vzdělávání. V současnosti z něj dostávají asi 13 procent peněz.