Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zásah BIS proti Putinovým mužům! Vláda rozšířila sankce na proruského oligarchu Medvedčuka

Aktualizováno -
27. března 2024
15:37
Autor: ČTK, Mii - 
27. března 2024
08:12

Na jednání vlády nečekaně dorazil i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) bylo na programu i jednání v režimu tajné. Spekulovalo se, že vláda vybere nového velvyslance v Moskvě. Nakonec ale řešila zpravodajské informace a rozšíření sankčního seznamu na proruskou vlivovou síť.

Vláda se rozhodla zařadit tři subjekty  na sankční seznam – dvě fyzické a jednu právnickou – stal se jím tak třeba Viktor Volodymyrovič Medvedčuk, který řídil řadu vlivových aktivit z Ruské federace a je napojen na Vladimira Putina. Tím druhým jménem na sankčím seznamu je Artem Pavlovich Marchevskyj. „Toto rozhodnutí je v zájmu bezpečnosti Česka,“ sdělilo k tomu ministerstvo zahraničí.

Podařilo se nám odhalit a zmapovat aktivity vlivové sítě financované z Ruska a působící na území České republiky. Akce BIS odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států Evropské unie a jak se snaží ovlivňovat politické procesy v našich zemích,“ okomentovala BIS uložení sankcí na sociální síti.

Deník N uvedl, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu. Podle kontrarozvědky se v Praze předávala hotovost protisystémovým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajského webu, napsal server.

Podle zdroje Deníku N z blízkosti ministerstva zahraničních věcí dostali peníze politici z šestí států EU, konkrétně Německa, Francie, Polska, Belgie, Nizozemska a Maďarska. Deník N uvedl, že případ se týká mimo jiné německé Alternativy pro Německo (AfD). „Nemáme informace, že by se týkalo českých politiků nebo českých občanů. Ale informace, že cílem bylo působit v zemích EU a získat vliv v EP, máme,“ řekl Fiala.

Putinův vlivný přítel

Medvedčuk byl podle zdůvodnění zařazení na sankční seznam před rokem 2022 jako vlivný politik a oligarcha klíčovým proponentem proruské politiky na Ukrajině. O ukrajinské státní občanství přišel v roce 2022. „Dlouhodobě udržuje úzké osobní vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, z čehož čerpá prospěch,“ píše se v dokumentu. Z ruského území vede Medvedčuk politickou a propagandistickou činnost zaměřenou proti územní celistvosti, nezávislosti, svrchovanosti, stabilitě a bezpečnosti Ukrajiny, stojí v zápisu do sankčního seznamu.

Medvedčuk podle zdůvodnění také na dálku skrytě financuje Voice of Europe a instruuje Marčevského, který společnost fakticky řídí. Marčevského podle dokumentu využívá k financování spolupráce s novináři a ke skryté finanční podpoře vybraných jednotlivců z řad kandidátů ve volbách do EP. „A to za účelem podpory zahraničněpolitických zájmů Ruské federace a politické a propagandistické činnosti zaměřené proti územní celistvosti, nezávislosti, svrchovanosti, stabilitě a bezpečnosti Ukrajiny,“ stojí v dokumentu.

Voice of Europe pak slouží k vlivovému působení a aktivnímu šíření dezinformací a propagandy zaměřené proti územní celistvosti, nezávislosti, svrchovanosti, stabilitě a bezpečnosti Ukrajiny. Šíří je na Facebooku, síti X a dalších platformách, ale i prostřednictvím panelových diskusí a dalších akcí, mimo jiné i s mezinárodní účastí, stojí v sankčním seznamu.

Pomoc Ukrajině

Vláda také schválila další příspěvek na pomoc Ukrajině. Jde o českou iniciativu na koupi munice, ke které se připojilo už zhruba dvacet států. „Pro Ukrajinu je důležité, že ví, že jí dorazí další munice v příštích měsících. A tomu může přizpůsobit i svou taktiku,“ uvedl premiér.

Zlepšení pro vysoké školy

Vláda schválila novelu vysokoškolského zákona, která by měla zlepšit především podmínky doktorského studia. „Univerzity by měly přijímat ke studiu menší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni,“ napsal po jednání ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

„Chceme rovněž motivovat univerzity k častějšímu odměňování doktorandů formou mzdy, a vyřešit tak jejich problémy při žádostech o hypotéky nebo při nástupu na rodičovskou dovolenou,“ dodal šéf rezortu. „Já jsem rád, že k této změně dochází,“ řekl k tomu Fiala.

Nový velvyslanec?

Před jednáním se spekulovalo, že by vláda dnes mohla schválit i nového českého velvyslance v Moskvě. K tomu ale nedošlo. „Nemohu porušovat zákon. Vysílání na zastupitelské úřady jsou do určité doby v utajovaném režimu, takže nemůžu tyhle věci nijak komentovat,„ řekl dnes novinářům po jednání vlády Petr Fiala.

Podle serveru Lidovky.cz po měsících jednání uzrál záměr, aby Česko prosadilo do diplomatického postu v Moskvě nového velvyslance. Tím by se podle několika zdrojů serveru měl stát diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Dobrá volba?

„Zda by měl být velvyslanec v Moskvě, byla debata mezi prezidentem a ministerstvem zahraničí. Já respektuji postoj ministerstva zahraničí, to znamená, že ano... Jestli to budeme projednávat, tak by to znamenalo, že dohoda je, ale já to nevím,“ uvedl dnes Dvořák. Koštoval by podle něj byla „velmi dobrá volba“.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake odmítl věc komentovat s tím, že by se jednalo o téma „utajované a utajované i po zasedání vlády“. Pokud se jím bude podle něho dnes vláda zabývat, mělo by to být dopoledne, protože později má ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) další program v Černínském paláci.

Velvyslancem v Rusku je Vítězslav Pivoňka, který ale už měsíce pobývá v Česku. V Moskvě působí diplomat Jiří Čistecký jako zástupce velvyslance.

Prezident: Najděme správný čas

Pavel nedávno v pořadu Hráči na Blesk.cz uvedl, že proces jmenování nového velvyslance trvá. „My se snažíme, aby nejenom náš zastupitelský úřad v Moskvě byl plnohodnotně zastoupen. Ale abychom zároveň nemuseli z toho činit nějaký politický obchod,“ uvedl prezident. 

„Já bych velice nerad, abychom museli činit nějaké ústupky, případně čelit požadavkům na nějaká smířlivá prohlášení jenom proto, že nám bude schválen velvyslanec do Moskvy,“ dodal Pavel s tím, že podle něj má smysl na věci pracovat. Míní, že bychom neměli být osamoceni bez velvyslance v Rusku, ale „najděme proto ten správný čas“.

Video  Petr Pavel - Hráči - český velvyslanec v Moskvě  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR se dál snížil i po předloňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

Co je dál na programu vlády

Vysoké školy by podle novely mohly nově doktorandům kromě stipendií vyplácet i mzdu. Také by si mohly vybrat, zda zpoplatní studium doktorských studijních programů v cizím jazyce, za které nyní musí stanovit poplatky. Novela mění i další věci, měla by podpořit internacionalizaci vysokého školství či například upravit vnitřní předpisy a orgány soukromých vysokých škol. Platit by mohla od příštího roku.

Projednávání zákona o integračním sociálním podniku vláda přerušila minulou středu, protože se neshodla na podobě podpory zaměstnávání znevýhodněných pracovníků. Místo původně navrhované slevy na sociálních odvodech by firmy mohly případně dostávat podobný příspěvek, jaký stát poskytuje za určitých podmínek na postižené zaměstnance.

Na programu vlády je i novela o veřejném zdravotním pojištění, ministři také posoudí možný vstup do dvou řízení vedených u Ústavního soudu. Vláda projedná plán podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách, výroční zprávu a účetní závěrku Státního fondu podpory investic za minulý rok nebo záměr na vyhlášení národní přírodní památky Lom Československé armády (ČSA) a návrh plánu péče o tuto přírodní památku.

Staroduchodce ( 31. března 2024 11:49 )

Nač je to dobré? Respektive jak je to ničí. Další plácání politruka?

Staroduchodce ( 31. března 2024 11:45 )

👍 👍 👍

pindal ( 30. března 2024 20:17 )

Já osobně si myslím,že Rusové nám nikdy nic špatného neudělali,protože jsem se narodil po válce a do mého sedmého roku,mě takto společnost naprogramovala,tomu také věřím.Dnešní nenávist proti Rusům jsme generaci,která se narodila kolem 68 roku naprogramovali sami.Sice neoprávněně,ale je to tam,protože do sedmého roku života údajně vzniká naprogramování člověka na celý život.Tak to je,i když můj názor je ,že vysoká inteligence dovede zrušit všechno,i špatné naprogramování.Krom toho,Rusové,nehledě na nějaké naprogramování,nám nikdy nic neudělali.To ,co se tady dělo po válce si velkou většinou dělali naše lidi sami.Kdyby nechtěli,dělat to nemuseli a nemuseli,ani žádat Rusko o pomoc.

Drž hubu ( 29. března 2024 10:26 )

Fiala je totální zoufalec a on to moc dobře ví a snaží se s tím něco dělat. Ale moc se mu to nedaří.

Uživatel_5486376 ( 29. března 2024 10:23 )

To jsou taky agenti FSB jsou v modrém a zradili svou zem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa