Vládní návrh by měl ale také mimo jiné otevřít možnosti pro zjednodušené licencování, a tím zlepšit přístup ke kulturnímu a vědomostnímu bohatství pro jeho využívání v digitálním prostředí.

"Transpozice směrnice (EU) si vyžádala značný zásah do dosavadní struktury autorského zákona. To bylo využito k celkové revizi, zpřehlednění a zpřesnění stávající úpravy kolektivní správy. Kromě rozsáhlé transpozice obsahuje novela několik významných změn reflektujících problémy z praxe a vývoj digitálních technologií," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Příkladem je nová celistvá úprava tvorby sazebníků odměn či nově zaváděná možnost licencování užití na trhu nedostupných děl a osiřelých děl prostřednictvím kolektivní správy.

V souvislosti se senátním návrhem ministerská novela zjednodušuje ohlašování živých hudebních produkcí.

Senátní novela autorského zákona má podle předkladatelů především usnadnit život folklorním sdružením a pořadatelům kulturních a společenských akcí. Ti by nově nemuseli jejich program oznamovat autorskému svazu, pokud na nich budou hudebníci hrát jen skladby lidové hudby od neznámých autorů. Senát doporučil upravit taky lhůty pro oznámení hudebních akcí a jejich programu autorskému svazu.

Autorské poplatky nejsou jednotné. Liší se třeba podle počtu návštěvníků koncertu nebo charakteru akce.