Ve Zbirohu na Rokycansku, kde dnes policie komplety představila, se zároveň konalo největší cvičení pořádkových a speciálních jednotek za posledních sedm let. Účastní se ho 850 policistů a nacvičují zákroky proti demonstrantům, proti osamělému střelci a proti squatterům.

Projekt na vybavení krajských pořádkových a čtyř speciálních jednotek trvá od roku 2012, několikrát se kvůli výběrovým řízením zastavil. Díky tomu ale mohli policisté nakonec dostat nejmodernější vybavení, řekl Tuhý.

Komplet má výhodu především v tom, že je "tři v jednom" a policisté se si mohou sami určit, jaké vybavení si vezmou. Podle druhu zásahu mohou velmi rychle bez složitého převlékání komplet upravit. Základem nového kompletu je taktická vesta pro běžné nošení. V případě zásahu proti ozbrojenému nebezpečnému pachateli policisté do vesty vloží balistické pláty, které vydrží střelu například z pistole ráže devět milimetrů, ale i z vojenské nebo lovecké zbraně, popsal ČTK ředitel pořádkové policie Martin Hrinko. Základní vestu lze osadit i protiúderovým vybavením, což jsou tvrdé plastové chrániče, které například při zásahu proti fotbalovým chuligánům nebo proti davu výtržníků chrání policistovi záda, břicho, krk, ramena a genitálie. Ke kompletu náleží také chrániče kolen a loktů.

Až dosud policisté nic podobně multifunkčního neměli, museli se převlékat do různých typů podle zákroku. Také základní taktická vesta je lepší, než měli policisté dosud. Je pohodlnější, lehká a díky moderním materiálům a vnitřní vrstvě například dobře odvádí pot.

Kompletů zatím podle Hrinka dostala policie prvních sto. Do konce ledna je dostanou všichni členové všech čtyř speciálních jednotek v Ústí nad Labem, Praze, Brně a v Ostravě a pořádkové jednotky krajských ředitelství policie kromě ústecké. Pro ústeckou krajskou pořádkovou jednotku komplet dokoupí příští rok policejní prezidium, řekl Hrinko.

Podle švýcarského policejního atašé Rogera Fluryho je pořízení ochranných kompletů součástí švýcarských fondů. Ty v ČR podporují 38 projektů v hodnotě 2,7 miliardy korun, z toho 11 projektů za 310 milionů realizuje právě policejní prezidium. O využité peněz rozhodli v roce 2007 obyvatelé Švýcarska v referendu.