Nehodu policie vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Jako příčina nehody byla stanovena nepřiměřená rychlost s nedodržením bezpečné vzdálenosti. Řidič má jet vždy tak, aby stihl zastavit," připomněl policejní mluvčí David Chaloupka.

Viník nepřežil

Další vyšetřovací verze pracovaly s tím, že mohlo jít také o technickou závadu či zdravotní indispozici některého z řidičů. Řidič zájezdového autobusu, jenž srážku nepřežil, byl podle dřívějšího sdělení policie cizinec s trvalým pobytem v Česku. Zraněných bylo 76, z toho 14 těžce.

Video
Video se připravuje ...

Policejní video ze srážky autobusů na D2 v červenci 2023 Policie ČR

Hasiči a policisté označili zásah u dopravní nehody za jeden z nejsložitějších za poslední roky. Práci jim komplikovalo především to, že v autobusech cestovali lidé 25 národností, kteří většinou nemluvili česky. Největší zastoupení mezi pasažéry měli Indové a obyvatelé Saudské Arábie. 

Aktivovali traumaplán

Záchranáři měli na místě 26 sanitek, kromě domácího vrtulníku pomohla i letecká záchranka z Olomouckého kraje a Vysočiny. Nasazen byl i velkokapacitní vůz ATEGO, který je určen především k evakuaci a hromadným transportům lidí. Řadě otřesených osob pomáhali na místě i psychologové. 

Fotogalerie
22 fotografií