Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rána do hlavy, křik a skřípnutí mezi sedadla! Mona z Nepálu seděla v autobuse na D2

/
  • Mona Dhikari Pokharel z Nepálu s manželem vyrazila do Evropy. Že jejich cesta skončí u Brna a že pozná i zdejší nemocnici, to rozhodně netušila.
    19. července 2023 ● 05:00

    Náraz, zvuk sypajícího se skla, neovladatelné tělo, které „neviditelná síla“ rvala dopředu. Takové jsou vzpomínky cestujících ze dvou autobusů, jež se srazily v pondělí odpoledne na dálnici D2 u Rebešovic nedaleko Brna. Zraněných bylo 76, řidič jednoho autobusu zemřel. Zákrok záchranných složek byl co do počtu zraněných i počtu zasahujících mimořádný.

  • 1.

    Nepálka Mona: Četla jsem si, pak rána a křik

    S manželem si užívali letní dovolenou v Evropě, po Benátkách a Budapešti se těšili na Prahu. Několik kilometrů před Brnem ale přišla děsivá nehoda.

     

    Mona Dhikari Pokharel z Nepálu seděla vedle chotě ve čtvrté řadě vpravo, když jejich autobus narazil do vozu společnosti FlixBus před nimi. „Rána, křik. Naše sedadla nás po nárazu skřípla, hlavou jsme šli dopředu,“ popsala Mona.

    Náraz jí rozbil nos a bolestivě si narazila bok. Vlevo před sebou ještě zaregistrovala děsivou scénu. Řidič ze svého místa zmizel, žena sedící za ním byla nohama zaklíněná pod sedačkami.

     

    „Záchranáři dorazili za chvíli, musím jim poděkovat. Stejně jako lékařům v nemocnici. Nos mi srovnali, cítím se už lépe.“ Cestování je Moninou vášní, ani tahle nepříjemná zkušenost ji prý neodradí. „Manžel na rozdíl ode mne autobus nemusí. Lépe je mu v letadle nebo na lodi,“ svěřila se cizinka.

    Mona Dhikari Pokharel z Nepálu s manželem vyrazila do Evropy. Že jejich cesta skončí u Brna a že pozná i zdejší nemocnici, to rozhodně netušila.
    Autor: Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 2.

    Lékař Benda: Všichni věděli, co mají dělat

    Odcházel domů, jenže se ozvalo pípnutí - zpráva o nehodě a desítkách zraněných na D2. Lékař a náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Petr Benda (49) byl v pondělí tím, kdo „rozjel“ nemocniční traumaplán.

     

    „Jak se zpřesňovaly informace, chystali jsme se na nápor. Všichni věděli, co mají dělat. Od sanitářů přes sestry až po chirurgy,“ říká Benda. Záhy dosedl vrtulník s těžce zraněným pacientem, po něm další.

    V Bohunicích nakonec skončilo sedm osob ve vážném stavu. „Traumaplán, jak zvládnout podobné situace, trénujeme. V poslední době jsme ale stále častěji i v ostré akci. Naposledy po jiné havárii na D2 jsme převzali tři těžce zraněné po nehodě dodávky. Tohle ale bylo jiné kafe,“ řekl lékař.

     

    Dvě hodiny po vyhlášení pohotovosti se už lékařské týmy na 100 procent věnovaly pacientům na sálech. „Aktuálně zůstává jedna žena na ARO a tři lidé na traumatologii. Jejich stav je stabilizovaný,“ shrnul v úterý dopoledne stav zraněných Benda.

    Lékař a náměstek ředitele FN Brno Petr Benda řídil v pondělí práci svých podřízených při ošetřování zraněných.
    Autor: Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 3.

    Záchranáři se vzdali volna

    Velké srdce ukázali záchranáři při nehodě desetiletí. Na místě bylo potřeba několik desítek posádek. Tolik jich ale ve službě nebylo. Pomohli i ti, kteří měli volno.

     

    „Do akce se zapojilo množství záchranářů, kteří obětovali své volno. Jinak bychom i přes pomoc posádek z Břeclavi, Hustopečí a Pohořelic neměli šanci poslat k nehodě tolik vozů,“ řekl záchranář Lukáš Dvořáček.

     

    Na místě zasahovalo celkem 26 posádek. „Tři z nich byly vrtulníkové. Kromě naší jihomoravské přiletěli i záchranáři z Vysočiny a Olomouckého kraje. Některé posádky se na místo po převozu pacientů ještě i vracely. Nasazení všech si velmi vážíme,“ dodal Dvořáček.

     

    V jednom z autobusů cestoval i fotbalista Zbrojovky Brno Nigerijec Wale Musa Alli. Utrpěl jen lehčí zranění, již se zapojil do tréninku.

    Mluvčí jihomoravské záchranky Lukáš Dvořáček
    Autor: ZZS JMK

  • 4.

    Tři děti z ciziny leží na JIP

    Tři nejvážněji zraněné děti (13 až 16) z pondělní havárie autobusů leží na jednotce intenzivní péče Dětské nemocnice v Brně - Černých Polích.

     

    Dvě dívky jsou z Ukrajiny, jedna z nich má status válečného uprchlíka registrovaného v Maďarsku. Třetí zraněné dítě je ze Saúdské Arábie. Další dvě děti se zotavují v Nemocnici Břeclav.

     

    Děti, které jely s rodiči na výlet do Prahy, jsou hodně potlučené. Jednu z dívek zasáhlo velké množství střepin. „Operovat jsme nemuseli žádné z dětí. Všechny jsou stabilizované a dostává se jim intenzivní péče,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. U lůžek dětí se s lékaři střídají jejich rodiče.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nehoda dvou autobusů zablokovala na sedm hodin dálnici D2 u Brna. Policie ČR

  • 5.

    25 národností: Angličtina stačila

    Jakoby převáželi účastníky mezinárodního kongresu. Řidiči obou havarovaných autobusů vezli cizince 25 různých národností. Komunikace s nimi ale nebyla překvapivě až tak složitá.

     

    „Přestože byli v autobusech cizinci mnoha zemí, se všemi se dalo komunikovat v angličtině. To nám výrazně pomohlo,“ přiznal hasič Jaroslav Mikoška. Hasiči do akce nasadili 22 operátorů, kteří se postupně střídali.

     

    „Celkově jsme v souvislosti s nehodou přijali asi 60 telefonátů. Někteří měli strach o své příbuzné, volali i z konzulátů. Kromě toho jsme samozřejmě pomáhali zraněným,“ upřesnil Mikoška. Na místě bylo podle něj 15 hasičských jednotek.

    Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že ke komunikaci stačila angličtina.
    Autor: Foto Blesk - Hynek Zdeněk

    Fotogalerie
    43 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

rhapsody: Nevite, proc o tom na Seznamu neni ani slovo?

(19. 07. 2023 14:12)

Kremil: Tak stačí si to přečíst. Pak nebudou tyto bludy. Žádný tranzit. Z Budapešti do Prahy nejni žádný tranzit. Tranzit byl přez Slovensko. Takže nevytvářejte bludy.

(19. 07. 2023 14:00)

milan59: Omlouvám se za svůj pohled na nehodu.
25 cizích národností v autobuse a projížděli ČR ?

(19. 07. 2023 08:06)

y1xcvbnm: Ono to asi není už podstatné ale řekli vlastně co se stalo ?? Jednou tak , podruhé jinal, kde kde jel a kdo do koho narazil , jednou Indové jeli Flixbusem a podruhé autobus s indy narazil do Flixbusu

(19. 07. 2023 08:01)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy