„Na palubě autobusu bylo 35 cestujících a dva řidiči. Náš autobus dobrzďoval do kolony a ten druhý nestačil dobrzdit,“ vyjádřil se pro TV Nova mluvčí společnosti Flixbus Tomáš Beránek. Při srážce se podle jeho slov vysypalo sklo zhruba do třetiny autobusu.

Tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby JmK Luboš Dvořáček Blesku v pondělí odpoledne řekl, že celkově zraněných bylo 76, z toho 13 těžce. „Zbývající poranění byla středně vážná a lehčí,“ upřesnil mluvčí.

Vážná dopravní nehoda si vyžádala i oběti na životech. „Jeden z řidičů na místě zemřel,“ informovala v pondělí odpoledne policie. Podle Beránka se nejednalo o řidiče společnosti Flixbus.

Manželé se setkali na nosítkách

Ve Fakultní nemocnici Brno, která v pondělí večer po nehodě přijala sedm vážně zraněných pacientů, zůstávají nadále čtyři z nich. „Tři jsme již propustili,“ uvedla mluvčí Veronika Plachá. Ve všech případech jde o cizince. Mezi nimi i manželský pár, který se po nehodě opět setkal na nosítkách na chodbě v nemocnici při příjmu. „Měli velkou radost, že se zase vidí. Dávali to zřetelně najevo,“ dodala mluvčí.

Na ARO oddělení skončila žena s poraněním nohou, která podle všeho seděla za zemřelým řidičem. „Je ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života,“ řekl náměstek ředitele FN Petr Benda. Další tři vážně zranění cestující leží na traumatologii, také jejich stav je stabilizovaný.

Mezi cestujícími měli být občané celkem dvanácti národností. Největší zastoupení mezi pasažéry měli Indové a obyvatelé Saudské Arábie. 

Video
Video se připravuje ...

Nehoda dvou autobusů mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu na Brněnsku. (17.7.2023) Policie ČR

Dětská nemocnice přijala tři malé pacienty. „Teď jsou v péči oddělení intenzivní péče ve stabilizovaném stavu,“ shrnula mluvčí Plachá. 

Svatoanenská nemocnice se postarala sedm pacientů. „Tři lidi z vrtulníku, kteří byli na urgentu. Další čtyři pacienti jsou již propuštěni,“ řekl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach.

O pacienty se postaraly také obě městské nemocnice. Úrazová nemocnice přijala osm zraněných se středně těžkými a těžkými úrazy. Nemocnice Milosrdných bratří přijala 22 pacientů s lehčími úrazy. Do pomoci se zapojila také Nemocnice Břeclav, kde jsou dva pacienti.

Aktivovali traumaplán

Záchranáři měli na místě 26 sanitek, kromě domácího vrtulníku pomohla i letecká záchranka z Olomouckého kraje a Vysočiny. Nasazen byl i velkokapacitní vůz ATEGO, který je určen především k evakuaci a hromadným transportům lidí.

„Vyprostili jsme 12 lidí a vyhlásili druhý stupeň poplachu. Na místo jede psycholožka,“ uvedl krátce po nehodě mluvčí hasičů. Odbornice rozmlouvala s nezraněnými cestujícími, kteří utrpěli většinou šok.

Byl aktivován tzv. traumaplán, což znamená okamžité zahájení činností potřebných pro zajištění neodkladné péče při příjmu většího počtu pacientů. „Traumaplán je aktivovaný v brněnských nemocnicích, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované jsou i fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové,“ řekla Albrechtová. U nehody podle Blesku zasahovalo patnáct jednotek hasičů.

Fotogalerie
27 fotografií