Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kong: Ostrov lebek je povedené béčko. Hlavní hrdina jde po megaopici a netuší, proč ještě nebyl v Praze.

Autor: Ivan D. Hladík, Boris Pršo - 
9. března 2017
12:20

Sladká 70. léta je třeba okořenit pořádným dobrodružstvím. To si myslí tým nesourodých týpků, kteří se vypraví na neprobádaný ostrov, aby v mlze a ohni našli nepoznané… Pokud je nezdolají obludy a strach. Čeho se bojí představitel hlavní role filmu Kong: Ostrov lebek Tom Hiddleston, prozradil Blesku v exkluzivním rozhovoru.

Pokud byste se chtěli zeptat, proč asi Tom Hiddleston (36) vzal tuhle roli, odpověď se nabízí. Nejspíš proto, aby dokázal, že dokáže zahrát všechno. A že i lehce nadprůměrné béčko mu nabídne roli. Ale od začátku… James Conrad (Hiddleston) je coby průvodce členem týmu badatelů, vojáků a dobrodruhů, kteří se spojili, aby zkraje 70. let prozkoumali tajemný, stejně nebezpečný jako krásný ostrov kdesi v Pacifiku, který není zanesen do žádné mapy. Odříznuti od všeho, co znají, vstupují na území mohutného Konga a zažehávají tak nejstrašnější boj člověka s přírodou. Jejich cesta za poznáním se mění v boj o přežití a útěk z prapůvodního Ráje, ve kterém není pro člověka místo.

Video  Kong: Ostrov lebek • Trailer  - Freeman Ent.
Video se připravuje ...

Žádné velké překvapení – jak odhaluje synopse i trailery filmu, důležitý je tady Kong (mimochodem zhruba 15 metrů vysoký, a tedy největší, jaký se kdy na plátně obejvil) a pár dalších zvířátek, která byste v ulici potkat nechtěli. Ti všichni dovádějí pod taktovkou u nás téměř neznámého režiséra Jordana Vogta-Robertse. Poměrně mladý americký scenárista, režisér a producent už však ve filmovém světě uspěl krátkým snímkem Úspěšní alkoholici (Successful Alcoholics, 2010), který se líbil především festivalovým divákům po celém světě. Další postavy tohoto ambiciózního filmu pak ztvárnili třeba herečka Brie Larson (27) v Česku známá svou rolí ve snímku Pokoj (2015) nebo všudybyl a dříč Samuel L. Jackson (68).

Kong: Ostrov lebek je dobrodružným filmem plným divokých a zvláštních tvorů. • Česká premiéra: 9. 3. 2017 Kong: Ostrov lebek je dobrodružným filmem plným divokých a zvláštních tvorů. • Česká premiéra: 9. 3. 2017 | Freeman Ent.

Tom Hiddleston filmu věřil dokonce natolik, že kvůli této roli odmítl ztvárnit Ben Hura ve stejnojmenném snímku z roku 2016. „Přijde mi, že tento film je jako návrat k filmům, které jsem já miloval jako dítě. Klasický dobrodružný film,“ řekl Hiddleston Blesku na londýnské premiéře. V naší metropoli zatím žádný film osobně nepředstavil, ale možná, že se jeho návštěvy fanoušci dočkají. „Nikdy jsem v Praze nebyl. Vůbec nevím proč. Měl bych to napravit, slyšel jsem, že je to krásné město,“ prozradil herec. S Kongem se nyní střetne na plátnech kin, čeho se ale bojí ve skutečném životě? „Nikdy jsem neměl rád otevřenou vodu. Vždy začnu přemýšlet nad tvory, kteří by mohli být pode mnou,“ přiznal Blesku Tom Hiddleston, rodák z Westminsteru, který české diváky okouzlil třeba coby Loki, nevydařený bratr siláka Thora v komiksových filmech o týmu superhrdinů Avengers.

Video  Kong: Ostrov lebek • Exkluzivní rozhovor s Tomem Hiddlestonem  - Boris Pršo, Ivan D. Hladík, Freeman Ent.
Video se připravuje ...


Průšvih by byl, kdyby někdo z diváků očekával stoprocentně vážný film. Vogt-Roberts si s filmem i diváky hraje. Nic nebere tak úplně vážně a předkládá příběh s lehkostí, která říká: chci jen pobavit. Ve službách této vizi pak přichází trikové zpracování z dílen ILM (Industrial Light & Magic), kdy nešlo vybrat lépe. Milovníci monster a obludek si přijdou na své. Škoda, že dobře nastartovanou podívanou dusí stopáž (bez dvou minut dvě hodiny) a tím pádem jakési rozpliznutí všeho, co v první třetině baví.

Časem si v kině uvědomíte, že tohle i tamto už ve filmu bylo a až na výjimky se už ničeho nového nedočkáte. Film s mnohamilionovým rozpočtem tak sice nakonec je poměrně fajn pokoukáním, ale víc než jednou ho nedáte. Přesto, pokud máte tento typ filmů rádi, určitě se na něj vypravte. Kongů není nikdy dost.


Kong: Ostrov lebek

Česká premiéra: 9. 3. 2017, Freeman Ent.

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA / Vietnam, 2017, 118 min

Režie: Jordan Vogt-Roberts

Scénář: Max Borenstein, Dan Gilroy, Derek Connolly

Kamera: Larry Fong

Hudba: Henry Jackman

Hrají: Tom Hiddleston, Brie Larson, Corey Hawkins, Samuel L. Jackson, John C. Reilly a další.

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi