Nizozemské vývojářské studio Guerrilla Games proslulo exkluzivní PlayStation sérií Killzone. Futuristická FPS sice nikdy nevystoupila ze stínu úspěšnějších stříleček, ale vždy dokázala hráče pobavit. Talent vývojářů se ale nakonec naplno projevil u nové a původní videohry Horizon: Zero Dawn. I když nejde o nic originálního, je vše zpracováno tak, že hráč zírá na obrazovku s očima a ústy dokořán.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Horizon: Zero Dawn Sony

Horizon: Zero Dawn je akcí z třetí osoby s výraznými RPG prvky. Ve skutečnosti ze všeho nejvíce připomíná překvapivě známou FPS sérii Far Cry. Ta koketuje se stejnými herními mechanismy jako exkluzivní novinka pro PlayStation 4 již o poznání déle. Jde o prvky jako otevřený svět, sbírání rostlin, lov zvěře, jízdu na ní i tvoření vlastních předmětů jako zdravení a munice ze získaných surovin.

Vzhledem k zasazení do futuristického prostředí připomínající ze všeho nejvíce pravěk má hra nejblíže k Far Cry Primal, ale zmiňované herní mechanismy byly k vidění již ve Far Cry 3 a 4. I přes nepřehlédnutelnou podobnost obou titulů je Horizon: Zero Dawn hodně osobitým herním zážitkem. I díky příběhu. Hráč se totiž chopí role Aloy, která byla jako dítě zavržena matkou a vyhnána nelítostně z kmene.

Aloy jako malá holčička
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Již herní počátky jsou vtahující. Malá Aloy se seznamuje s nebezpečným světem a získává Focus – technicky vyspělé zařízení a pozůstatek doby kovové. S jeho pomocí dokáže najít užitečné předměty, snadno stopovat či najít slabiny robotických nepřátel. Až vyroste, získá i další hi-tech serepetičku, s níž dokáže hacknout robotickou zvěř. Na některé může jezdit, jiná zase bojuje po jejím boku.

Příběh Aloy hráče zaujme i díky tomu, že ho ovlivňuje svými rozhodnutími v rozhovorech. Zrzavou fešandu si hned oblíbí. Rozhodují v něm i vaše odpovědi při rozhovorech. Je to mrštná holka, skáče, šplhá i metá kotouly jako Lara Croft ze série Tomb Raider. Jako ona, nebo i možná lépe, to umí s lukem a šípy, které se stanou rychle jejími nerozlučnými společníky. Ohánět se umí ale i prakem nebo tripcasterem – zbraní pokládající pasti a několika dalšími. Každý zbraň je vylepšitelná a má několik druhů munice.

Útok z nebes
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Je však škoda, že boj na blízko taková paráda není. Aloy se ohání pouze kopím, a to ne zrovna dvakrát šikovně. Nepřítele si nelze uzamknout pro útok, takže jde o takové ledabylé máchání sem a tam. Za zlikvidování nepřátel, ať už těch lidských, nebo robotických, získáváte zkušenosti, díky kterým se stává sexy zrzka silnější a silnější. Stejně jako po splnění hlavních i vedlejších úkolů. Životnost hry je dlouhá, strávit u ní můžete klidně i 40 hodin, pokud budete chtít splnit vše.

Vždy je co dělat, ať už se vydáte po hlavní příběhové lince, budete plenit tábory banditů, nebo jen tak lovit robopotvory. Některé z nich budí respekt. Jako například obří žirafa se satelitem místo hlavy. Pokud ji hacknete, odkryjete si část mapy a získáte větší přehled. Nesmyslně vypadající robodinosaurus střílející laserové paprsky i raketomety je směšný jenom do doby, než na vás zaútočí. Potom se rozpoutá hotové peklo.

Tento robodinosaurus má hodně tuhý kořínek.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Všichni robotičtí tvorové ve hře jsou maximálně absurdní, ale hráči jejich designu, chování a přítomnosti v nádherné přírodě podlehnou a oblíbí se je. Stejně jako my. I samotný svět Vševědoucí matky je krásný a rozmanitý. Sice jeho iluzi ruší to, že během půl minuty přejdete z pouště na zasněžené kopce, ale stejně se budete kochat jeho krásami. Grafika je totiž nádherná, dechberoucí, prostě wow! Na hráčovy smysly útočí hned na dvou frontách.

Jednak budete uneseni přírodou, což brzy zjistíte, když budete pozorovat stébla trávy, jak se vlní ve větru, utíkající lišky nebo zkoumat lidské chatrče. To samé platí i o nahánění robotických stvoření. Druhá fronta grafických orgií přichází s modely postav, které jsou tak lidské, jak to jen v současné době jde. Jejich výrazy jsou neskutečně realistické. Tvůrci si dali práci i s detaily jako jizvami, pihami nebo copánky ve vlasech.

Fotogalerie
35 fotografií
Horizon: Zero Dawn možná není nejoriginálnější videohrou, kterou jste kdy hráli. Je to však nádherné a vtahující dobrodružství, které musí zákonitě oslnit každého hráče, který ho vyzkouší. Jde o cenou exkluzivitu pro konzoli PlayStation 4, kterou budou jejím majitelům ostatní hráči závidět. Kdepak Killzone, tohle je opravdová videohra, u níž studio Guerrilla Games předvedlo svůj talent a um.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:
Nádherná grafika
Hlavní hrdinka Aloy a její příběh
Svět plný aktivit a úkolů
Zajímavá robotická stvoření
Dlouhá životnost
Cenná exkluzivita pro PlayStation 4

Minusy:
Neohrabaný boj na blízko
Až příliš připomíná Far Cry

Infobox
Datum vydání: 1. březen 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Guerrilla Games
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ