Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hvězdné války „pod koněm“ v Praze. Fanoušci v kostýmech podpořili čtení knih

Autor: ula - 
9. října 2016
19:40

Pro turisty i Pražany to bylo překvapení. Pod sochou svatého Václava se v centru Prahy objevili o víkendu lidé v kostýmech z filmového fenoménu Hvězdných válek (Star Wars). Odstartovali tu akci Star Wars Čtení, která má za úkol motivovat děti, aby se od počítačů vrátily k tištěným knihám. Ve světě iniciativa běží už pátým rokem, Česko se k ní připojilo poprvé.

Členové kostýmových organizací Star Wars se sešli na Václavském náměstí, aby přilákali zájemce o čtení knih. I když vzbudili zájem hlavně u cizinců, u kterých jsou Hvězdné války známější, ukázalo se, že filmový fenomén zasáhl i Česko.

„Chceme přiblížit knihy dětem a mladým lidem, nalákat je znovu do knihoven a říct jim, že tištěné knihy jsou stále živé. Děti tady obecně čtou pouze na tabletech nebo na počítačích, a pokud viděli Star Wars filmy, je to dobrá motivace naučit je sáhnout po knize,“ řekl Blesk.cz hlavní organizátor akce a velitel organizace Rebel Legion Lion Base Vlastimil Šprta. „Je to sice u nás něco nového, ale zájem je velký,“ dodal.

Postavy ze ságy Hvězdných válek (Star Wars) měly sraz v Praze „pod koněm“ na Václavském náměstí. Postavy ze ságy Hvězdných válek (Star Wars) měly sraz v Praze „pod koněm“ na Václavském náměstí. | Blesk - Karel Kopáč

Netradiční průvod se pak odebral do Městské knihovny v Praze, kde byla nachystána zábava pro celou rodinu, od her až po přednášky o knihách. O akci se starali pouze fanoušci Star Wars, bez nároku na honorář.

„Děti málo čtou“

Film Hvězdné války natočil režisér George Lucas už v roce 1977. I když to nikdo nečekal, film se stal fenoménem, který ovlivnil nejen filmovou tvorbu, ale také miliony fanoušků po celém světě.

George Lucas založil společnost LucasFilm, kterou v roce 2012 prodal za 4 miliardy společnosti Disney. Ta se okamžitě rozhodla znovu nastartovat filmovou slávu Star Wars. V současné době je natočeno sedm filmů, další s názvem Rogue One: Star Wars Story bude mít premiéru v prosinci a další filmy se chystají.

Postavy ze ságy Hvězdných válek (Star Wars) měly sraz v Praze „pod koněm“ na Václavském náměstí. Postavy ze ságy Hvězdných válek (Star Wars) měly sraz v Praze „pod koněm“ na Václavském náměstí. | Blesk - Karel Kopáč

Kromě filmů a kreslených seriálů vychází také spousta Star Wars knih a před pěti lety vznikla v Americe akce s názvem Star Wars Reads, která si dala za cíl vzbudit nejen u dětí zájem o tištěné knihy.

Jednodenní kampaň se postupně rozšířila na celý měsíc říjen a do celého světa. Zapojují se knihkupectví, školy a knihovny. Čeští fanoušci se do Star Wars Čtění zapojili letos poprvé, i když množství českých knih s tématikou Star Wars jen pozvolna dohání západní trh.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi