Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už je tady zas! Tentokrát na DVD. Hitler opět obchází Berlín

Autor: Etienne Blaha - 
30. srpna 2016
10:42

Adolf Hitler spadl z nebe, uviděl nešvary dnešní společnosti a rozhodl se dostat zase na vrchol. Tak se dá zjednodušit film „Už je tady zas“. Nutno ale říci, že si takovou stručnost nezaslouží.

Vůdce je zpět! Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila, a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová.

Hitler „své“ město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová. Po prvotním a zcela pochopitelném šoku se Hitler rychle rozkoukává a navazuje kontakt s některými obyvateli dnešního Berlína. Hitler začne novou kariéru v pro něj dosud neznámém světě díky televizi. Sice nikoliv ve funkci vůdce národa, ale jako komik. A to díky tomu, že jej považují za naprosto bezchybného imitátora sebe samého. 

Nejvíce film pobaví ty, kteří se nesetkali s knižní předlohou. Režisér David Wnendt (39) si možná ukousl v něčem příliš velké sousto, někdy ale zabodoval. Příjemné bylo zjednodušení charakterů okolních osob, zároveň bylo krásné sledovat sondu do mysli obyčejných Němců, kteří se setkali s Hitlerem. Zároveň je ale výsledek rozpačitý, protože se ztrácí hlavní poselství knihy, že je to tak dlouho sranda, až má společnost hlavu v oprátce.

Video  Už je tady zas!  - CinemArt
Video se připravuje ...

Celý film totiž místo vtipu hýří spíše vážnými momenty, které sice nemoralizují, ale nemají k tomu daleko. Navíc spojení tamních nacistů s Hitlerem (které se v knize neodehrálo, naopak) působí spíše jako strach prolomit tabu, že ochranu měl a má hlavní nacistický vrah u každého z nás, ne jen u pár podivných vyholenců.

Jenže tyhle všechny poznámky platí hlavně v případě, kdy jste knížku četli. Pokud ne, asi vás film pobaví, i když problém s překladem německých vtipů bez ztráty pointy převodem na plátno nezmizí. Představitel Hitlera si s nejznámějším Němcem na světě poradí víceméně dobře, zabrousí dokonce povrchově do některých psychologických aspektů manipulace. Vy si ale přesto na konci filmu budete říkat: „Jak to zvládl tak jednoduše?“ A to je důvod, proč film nezaslouží větší hodnocení, protože to nedokáže vysvětlit. 


Hodnocení: 70 % 

Už je tady zas

(Er ist wieder da) 

Komedie / Drama, Německo, 2015, 110 min 

Režie: David Wnendt

Předloha: Timur Vermes (kniha)

Scénář: David Wnendt

Kamera: Hanno Lentz

Hudba: Enis Rotthoff

Hrají: Oliver Masucci, Fabian Busch, Gerdy Zint, Lars Rudolph, Franziska Wulf, Christoph Maria Herbst, Thomas Thieme, Katja Riemann a další. 

Bonusy: trailer, foto, plakát 

Zvuk: německý Dolby Digital 5.1, český 2.0 Dolby Digital 

Titulky: české

V prodeji na DVD od: 3. 8. 2016

djaba ( 30. srpna 2016 12:44 )

 Tak to bude zase slátanina ,jen nevím komu je určena .

jima ( 30. srpna 2016 11:15 )

Muzu potvrdit. Film je perfektni

clarabella ( 30. srpna 2016 11:04 )

 Cetla jsem knihu, videla jsem film a perfektní. Obojí. Hlavne ten závěr filmu je rozhodne k zamyšlení. Urcite doporucuju.

Zobrazit celou diskusi