Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Němá dívka skrývá děsivé tajemství o tragédii z loňského léta

Recenze: Němá dívka skrývá děsivé tajemství o tragédii z loňského léta
Recenze: Němá dívka skrývá děsivé tajemství o tragédii z loňského léta  (Autor: nakladatelství Euromedia)
30. května 2016
09:19

Prvotina britské autorky Abbie Rushtonové zavádí čtenáře do života teenagerky Megan, který rozhodně není průměrně obyčejný. Megan totiž nemluví. Ne že by se narodila němá, ale přestala mluvit po událostech minulého léta.

Megan se bojí prozrazení záhadného tajemství o událostech, při kterých zemřela její kamarádka, bojí se pravdy, kterou by mohla říct, kdyby náhodou promluvila, a tak raději mlčí úplně. Tím se však stává v anglickém městě terčem posměchu spolužáků ve škole i velkou záhadou pro svoji matku.

Megan je samotářská, má jen jednoho přítele, píše vzkazy do blogu a pravidelně hraje žolíky na sezeních se školním psychologem. To se ale změní s příchodem Jasmine, nové spolužačky, která je krásná, energická, upovídaná a hlavně kamarádská a z nějakého důvodu se chce kamarádit právě s Megan. Megan je překvapená, ale nadšená, dokud se kolem obou dívek nezačnou dít zvláštní věci, a Megan tak musí čelit tomu, čeho se nejvíc bojí – pravdě o loňském létu.

Odpusť mi, Megan je kniha primárně určená pro YA publikum, mezi kterým si určitě najde svoje příznivce. Protože hlavní hrdinka mlčí, skládá se kniha převážně z vnitřních dialogů a úvah Megan, což kupodivu při četbě nepůsobí nijak rušivě.

Vnitřní monology jsou poutavé a nenudí, stejně tak jako popisy událostí, prostředí a dialogy vedlejších postav. Příběh má spád a napětí a čtenáře zaujme prakticky od začátku záhada Meganina mlčení. Charakterem příběhu i postav je kniha vhodná pro mladší čtenáře, které určitě zaujme.


Abbie Rushtonová

Odpusť mi, Megan

Nakladatelství Euromedia Group, 2016

253 stran

Hodnocení: 75 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi