Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kultovní Preacher začne „kázat“ i českým divákům. Mluvili jsme s jeho tvůrci

Autor: Ivan D. Hladík, AMC - 
27. května 2016
14:15

Do pomyslného komiksového pytle přibude od pondělí nový kousek. Kultovní příběh Preacher (Kazatel) vstupuje i na české obrazovky a hlavní tvůrci slibují, že to bude jízda. Očekávaný seriál přibližují tvůrci v exkluzivním rozhovoru.

Od uvedení prvního dílu před týdnem v USA mají ti, kdo ho viděli, jasno: může to být seriál roku. V Česku odstartuje svou pouť k divákům na stanici AMC v pondělí, pod původním názvem.

Každý týden v časech 3:00 a 22:00 se desetkrát setkáme s kazatelem (anglicky preacher) Jessem Custerem ze západního Texasu. Hraje ho Dominic Cooper (37), u nás známý třeba z filmů Captain America: První Avenger(2011) nebo Mamma Mia! (2008).

Kazatel Kazatel | AMC

V seriálu Preacher se stal mužem, který ztratil svou víru a jehož cílem je dosáhnout království nebeského. Jesse je ovládán tajemnou silou, díky které získává nadpřirozené schopnosti. Na své cestě se spojí se svou drsnou expřítelkyní Tulip (Ruth Negga, 34) a irským vandrákem Cassidym (Joseph Gilgun, 32).

Společně jsou uvrženi do šíleného světa obývaného postavami z nebe i pekla, a vším, co se nachází někde mezi těmito dvěma protipóly. Čekají je tak střety s démony i s anděly. Tvůrci slibují nadpřirozeno, pokroucené lidské osudy i temně komediální drama. Blesk.cz přináší exkluzivní rozhovor s trojicí hlavních „viníků“, kteří za Kazatelem stojí.

Preacher jako komiks, seriál a možná i film

Preacher je televizní adaptace populárního komiksu Gartha Ennise (text) a Steva Dillona (ilustrace) z 90. let. Nakladatelství Vertigo (je součástí gigantu DC Comics) vydala sérii devíti ucelených svazků v letech 1995 a 2000. 75 čísel vydaných v komiksových sešitech zahrnovalo 5 speciálů a 4 čísla limitované série Preacher: Saint of Killers. V Česku vycházel komix mezi roky 2004 a 2012.

Komiksový hit měl být údajně zfilmován již v roce 2002. Produkce tehdy však čelila problémům s rozpočtem a obavám z náboženské kontroverze. Film má ale ještě šanci spatřit světlo světa, vlastníkem filmových práv je stále už od roku 2008 studio Columbia Pictures.

Seriál vznikl v koprodukci AMC Networks a Sony. „Haleluja, Preacher je super!“ tvrdí New York Post. Teď ho budeme mít možnost posoudit i my. Stojí za ním vynikající produkční tým. Najdeme v něm taková esa jako Seth Rogen, Evan Goldberg (Apokalypsa v Hollywoodu, Superbad, Sousedé), Samem Catlinem (Breaking Bad) nebo James Weaver.

Kazatel Kazatel | AMC

Herec, producent a autor Preachera v rozhovoru

Dominic Cooper, představitel kazatele Jesseho Custera

Před tím, než jste se stal Preacherem v seriálu, byl jste fanoušek komiksu?

Dominic Cooper: Ne nijak výrazně, pak jsem si vzpomněl na kamaráda, jehož bratr nosil koženou bundu, černé oblečení a pořád četl Preachera. Ale když jsem dostal scénář, okamžitě jsem se do něj zamiloval. Byl tak skvělý! Kdo tohle vymyslel? – říkal jsem si. Pak jsem si přečetl všechny díly. Schůzka s klukama (výkonný producent Seth Rogen, Evan Goldberg a Sam Catlin) byla jedním z nejvtipnějších setkání, jaké jsem kdy měl. Litoval jsem, že nejsem součástí tohohle jejich světa už dávno.

Čím se seriál liší od komiksu?

Dominic Cooper: Třeba tím, že jste hrozně rychle seznámeni s těmi šílenými lidmi a důvodem toho, proč jsme právě teď na tomto místě. Je skvělé znát to, co Jesseho obklopuje a kam směřuje. Myslím, že to jsou věci, které musíme pochopit, než se dáme na tu šílenou cestu.

Jste v reálném životě věřící?    

Dominic Cooper: V určitém smyslu jsem, ale do kostela nechodím. Seriál v tomhle ohledu klade otázky, je to jako dialog. Kde jsme? Kdo jsme? Co tady proboha děláme? Jsem rád, že Cassidy a Jesse jsou trochu na kordy a nesouhlasí spolu.

Už jste měl možnost v různých rolích poznat dva komiksové giganty, DC Comics (Preacher nebo blížící se Warcraft) a Marvel (Cooper hrál Howarda Starka v Captain America: První Avenger a v seriálu Agent Carter). Líbí se vám některý víc?

Dominic Cooper: Miluji práci obou těch firem. Jsou mimořádně kreativní. Obě dvě pro diváky hledají další a další zajímavé příběhy. Jsou tak plné různých nápadů...

Co bylo nejtěžší při práci na tomhle seriálu?

Dominic Cooper: Ten klid ukrytý v postavě Jesseho, tma a ticho. Měl jsem trochu obavu, že bude vnímán jako nudný, protože ty ostatní postavy jsou jako bouře. Ale věřím, že ten vnitřní život Jesseho, jeho minulost, je tím, co udrží pozornost. Je přesným opakem postavy Howarda Starka, který je neustále ve spěchu, vynalézá, je kreativní...

Seth Rogen (34), výkonný producent, režisér

Co máte nejraději na komiksu Preacher?    

Seth Rogen: Postavy a styl. Trochu mi to připomíná Stopařova průvodce po Galaxii. Tam je taky svět, kde je všechno možné a cokoliv se může stát.

Jak reagovali na seriál tvůrci komiksu?

Seth Rogen: Hodně jsme mluvili s Garthem Ennisem. Viděl naše první nápady pro seriál. Sleduje každý střih. Zároveň byl velkým zastáncem naší podoby příběhu, takže nové publikum může objevovat, nečekat přísný diktát komiksu. Některé změny sám navrhoval. Existuje milion a jedna věc, které pro opravdu velkého fanouška komiksu budou zničující. Ale když vydrží a bude koukat dál, překvapíme ho.

Jak došlo k obsazení Dominica Coopera do role kazatele?

Seth Rogen: Jednou jsem při nějakém dlouhém letu viděl snad celou řadu seriálu BBC Fleming (2014) a bylo to docela v pohodě. Taky jsem viděl The Devil Double (2011). Tam se mi zdál velmi univerzální. A už poprvé, ve filmu Captain America jsem si říkal: Kdo je ten chlap? Opravdu mě zaujal. Napadlo mě, že by bylo dobré s ním pracovat.

Garth Ennis (46), autor komiksu Preacher, výkonný producent seriálu

Co vás na začátku inspirovalo ke vzniku komiksu?

Garth Ennis: Se Stevem Dillonem jsme ulítávali na knize Hellblazer, která se pak objevila v televizi i ve filmu. A když nám i DC Comics byli ochotni věřit v tvorbě vlastní knihy, začali jsme dávat dohromady nápady. Neměli jsme jasnou představu, jen pár myšlenek. Chtěli jsme tam western, trochu nadpřirozena, pak něco typicky amerického a tak dále. Tak vznikl na jedné straně Jesse, kluk z jihu a Cassidy coby irský přistěhovalec.

Jak si myslíte, že na Preachera v seriálové podobě budou reagovat fanoušci komiksu?

Garth Ennis: Různí lidé budou mít různé reakce. Někteří budou určitě vnímat změnu i sebemenších detailů jako svatokrádež. Ostatní snad pochopí, že příběh tak, jak je, nemůže v televizním projektu fungovat. Jak budou lidé reagovat? To je nepředvídatelné. Ale dvě otázky, které si vždycky sám kladu, jsou: Ještě se mi to líbí? a Bude to fungovat? Odpověď najdeme v celkových číslech sledovanosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi