Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Při aukcích galerie Kodl a Vltavín se prodalo umění za 150 mil.Kč

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2015
18:44

Tři obrazy za více než 37 milionů korun se dnes vydražily při aukci, kterou pořádaly síně Kodl a Vltavín v pražském Paláci Žofín. Nejdráže se prodalo Pařížské zátiší od Emila Filly za 13,6 milionu korun, což je nejvyšší cena dosažená letos v aukcích v Česku. Obraz Riegrovy sady od Bohumila Kubišty se vydražil za 11,8 milionu korun a stal se letošním druhým nejdražším obrazem v ČR. ČTK to řekl galerista Martin Kodl.

Velký zájem byl i o Třešňový květ od Antonína Procházky, což je podle kritiků jeden z jeho nejkrásnějších obrazů, který se na trhu objevil. Vyvolávací cena byla 6,5 milionu korun a vydražen byl za 11,6 milionu, čímž vytvořil nový autorský rekord. Cena zároveň vyrovnala dosavadní letošní rekord, obraz Bohumila Kubišty Žena s kočárkem, který se za 11,6 milionu korun vydražil koncem května.

Pro aukční síně byla dnešní společná dražba celkově úspěšná, podle Kodla prodaly přes 450 uměleckých děl za 150 milionů korun. Jejich dosavadní rekord byl z letošního jara, kdy zaznamenaly celkovou tržbu přes 113 milionů.

Martin Kodl, majitel galerie se syny Jakubem a Matyášem. Drří obraz Františka Kupky, Ocel pije Martin Kodl, majitel galerie se syny Jakubem a Matyášem. Drří obraz Františka Kupky, Ocel pije | ČTK

Podle galeristy stojí za zmínku i autorské rekordy další české klasiky, obrazů Antonína Slavíčka, Antona Weisse, Wilhelma Kandlera, Josefa Lady, Antonína Procházky, Josefa Matičky a Jaroslava Dvořáčka. Přidalo se k nim několik autorských rekordů moderního umění u prací Zbyňka Sekala, Jaroslava Serpana, Jana Knapa, Bedřišky Uždilové, Jaroslava Valečky a Zdeňky Reinerové.

Aukce začala dražbou deseti děl předních umělců na podporu Centra Paraple, které je zaměřené na pomoc lidem na vozíku. Vesměs šlo o díla, která autoři či jejich rodiny k tomuto účelu darovaly, a všechna našla svého kupce. Na konto charitativní organizace tak přibylo 814.000 korun. Akce navázala na sobotní benefiční taneční pořad České televize StarDance, při kterém se pro Paraple vybralo přes 11,3 milionu korun.

Mezi pracemi, která se dražila pro Paraple, byla díla Jana Knapa, Stanislava Kolíbala, Lubomíra Typlta, Jana Híska, Aleše Lamra, Bedřišky Uždilové, Anny Kodešové, Jaroslava Valečky, Petra Nikla a Jaroslava Horejce. Dražila se bez aukční přirážky, finanční výtěžek byl Centru Paraple věnován v plné výši.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi