Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivé svědectví o smrti dvou českých žoldáků na Ukrajině: Jeden řval bolestí, druhý zemřel hned

Autor: simao - 
7. září 2014
15:03

Padli při boji proti ukrajinské armádě. Ve službách proruských separatistů. O smrti dvou českých žoldnéřů Vojtěcha Hlinky a Iva Stejskala nyní přinesl děsivé svědectví bratranec jednoho z nich, který podle TV Nova zjišťoval podrobnosti o jejich skonu přímo na místě.

Řidič ze Žatce Vojtěch Hlinka zaujal v minulosti tím, že si vzal exmanželku po trenérovi Ivanu Hlinkovi. A s ní také slavné hokejové jméno, které mu zůstalo po rozvodu. Ivo Stejskal byl pro změnu učitel z Brna. Oba spojilo to, že se dali do služeb proruských separatistů, kteří jsou i přes aktuálně uzavřené příměří na východě Ukrajiny dál na nože s ukrajinskou armádou.

Obě strany se obviňují z porušování příměří, z východní Ukrajiny zní čas od času střelba, i když na řadě míst se situace přece jen poněkud uklidnila. Oba Češi však zemřeli při jednom z dřívějších střetů ve vesnici Mujusinck. Dostali se pod palbu, které nebylo úniku. "Vojta jel na náklaďáku ještě s jedním Čechem - Ivo Stejskal z Brna a ještě jeden. Zabloudili a vjeli do vesnice Mijusinck. Naproti nim vyjelo BMP2. Začalo po nich střílet. Kluci vyskočili schovat se. Na ústupu jim zničili kaťušu," popisuje na tn.cz Onldřich Grund, Hlinkův bratranec a sám aktivní účastník bojů taktéž na straně proruských rebelů.

Právě on prý zjišťoval informace o úmrtí padlých Čechů přímo na místě. "No potom je rozstříleli fašisti (pejorativní označení příslušníků ukrajinské armády - pozn. red.) z BMP2. Vojta umřel hned a Ivovi to utrhlo ruku a nohu. Byl živej, křičel bolestí. Fašisti ho potom zastřelili a ještě po něm přejeli," dodal Grund. "Místní lidé je dali do rakve a pochovali je. Já tam jedu. Koupím náhrobní kameny. Dám tam fotky...," napsal Hlinkově sestře v sérii SMS, kterou nyní zveřejnila TV Nova.

Mluvčí separatistů: O vašich mrtvých mluvit nebudu

Když Blesk přímo u separatistů zjišťoval, jaký byl osud českých žoldáků, podařilo se dovolat mluvčí doněckých rebelů, která si říká Viktorie. "O vašich padlých vám bohužel nemohu říci vůbec nic," sdělila úvodem. "Prověřili jsme seznamy padlých za červen, červenec i srpen, ale jejich jména jsme nenašli. Není vyloučeno, že – pokud tady skutečně byli – bojovali pod cizími jmény." Podle slov Viktorie jsou veškeré údaje o cizích dobrovolnících "vojenským tajemstvím". O dobrovolnících však řekla: "Mohu ale ujistit, že k nám přijíždějí každý den a že jich na naší straně a za naši věc bojují řádově stovky.“ Zmínila Francouze, Španěly, Srby a další.

pipas75 ( 9. září 2014 23:05 )

bojovat za rusaky to uz museli teda bejt vylepanci,dobre jim tak,o dva blbce na svete min.To je smesne rikat ze v ukrajinske armade bojujou jen fasisti kdyz v te proruske je vetsina cizincu a rusu.Prekvapuje mne kolik je porad v cesku komousu a ruskych posluhovacu

setroseuros ( 9. září 2014 18:44 )

presne!

hanzohatori ( 9. září 2014 18:30 )

Nejprve snaha z nich udělat žoldáky, kteří tam přijeli bojovat za peníze. Pak psychicky narušené a teď alespoň zastrašit případné následovníky a ještě se pomstít na rodinách... Kdy se podobné články psaly? Za Heydrichiády? Po srpnu 1968? A pořád se objevují hyeny, co za pár stříbrných kydají hnůj a lžou a lžou A nemusíte nám psát o pejorativním označení ukrajinské armády. My víme, že tam nacisti a fašouni střílejí civilní obyvatelstvo. Ukrajinská armáda totiž neexistuje, normální vojáci buď utíkají, vzdávají se, nebo jsou postřílení za odmítnutí střílet na civilisty. Ale dík za vysvětlení...

zabibol ( 9. září 2014 10:57 )

..doufám, že jednou bude potrestán ten šéfredaktor co má na starosti tyto lži a propagandu ve zprávách!!!Píše se rok 2014 a lže se jak někde v roce 1948-1960 !!! Jsou stejní nebo ještě horší než komoušské bestie z těch let!!! Podporuje v totální propagandě jednostraně ruské nacisty a ruské banderovce z Putlerova sektoru s takovou vervou, že i ruská média včetně KGB a TASS jsou břídilové!!!Naši kovaní-novináři,šéfredaktoři(ruskoláskaři) nemají nic společného s novinařinou!!Novinařina je v dnešní době přeplněná hyenami toho nejhrubšího zrna!!!!

sateblit ( 9. září 2014 09:57 )

Zobrazit celou diskusi