Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obama zakázal dovoz ruských kalašnikovů, Putin zavře nebe nad Ruskem?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: simao, ČTK - 
8. září 2014
10:16

EU chystá další protiruské sankce, Barack Obama je přesvědčený, že právě omezení vůči Putinově zemi mají vliv na aktuální příměří na Ukrajině. Také Bílý dům přijal řadu obchodních opatření, která jsou namířená proti Rusku. Dotkla se i legendární pušky kalašnikov. Když ale Obama zarazil její dovoz, Američané tak trochu zpanikařili a vykoupili ji... Rusko nyní hrozí za sankce nečekanou odvetou!

Velmi křehké příměří a protiruské sankce, to jsou momentálně dvě hlavní věci, na které se zaměřuje světová pozornost vzhledem ke krizi na Ukrajině.

Jak nestabilní je situace, dokazuje i patrně oboustranné porušování příměří z víkendu, kdy při přestřelce zemřela i třiatřicetiletá civilistka u města Mariupol. Měla smůlu, byla v nesprávný čas na nesprávném místě. Mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty to nadále vře...

Americký prezident Obama příměří přivítal, i když k němu je skeptický. Zároveň si však pochvaloval dopad protiruských sankcí. "Vyslali jsme Rusku důrazný vzkaz, že určité činy mají své následky. Spojené státy a Evropa nyní dokončují opatření týkající se prohloubení a rozšíření sankcí proti ruskému finančnímu, energetickému a obrannému sektoru," uvedl prezident USA v prohlášení.

Kalašnikov na dračku

Jedním z omezení, namířených proti Rusku, bylo však také zatržení dovozu (alespoň toho legálního) legendárních ruských zbraní AK-47, známých spíše pod názvem kalašnikov. Jak upozorňuje idnes.cz, kalašnikov se stal ve Spojených státech nedostatkovým zbožím. Američané totiž po tomto embargu na stále populární zbraň vyrazili hojně nakupovat. A vyrabovali regály.

Následkem je i stoupání ceny kalašnikovu na černém trhu. Řada prodejců, kteří měli ještě nějaké zásoby na skladech, se toho snažila využít. "Obama ji nedávno zakázal. Do země už nikdy žádné další nepřijdou. Ber ji, dokud můžeš." Tak zněl třeba jeden z inzerátů na známou zbraň, která nyní vyjde na částku převyšující 20 tisíc korun.

Zavřou nebe nad Ruskem?

Rusko samozřejmě na sankce reaguje s nelibostí. Premiér Medveděv dnes upozornil: "Pokud zavedou sankce související s energetikou či další omezení našeho finančního sektoru, budeme nuceni odpovědět asymetricky." Co si pod tím představit? Třeba odvetu v podobě omezení letecké dopravy nad Ruskem! "Vycházíme z toho, že máme přátelské vztahy s partnery, a proto je nebe nad Ruskem otevřené. Ale pokud nás omezí, budeme muset reagovat. Pokud západní přepravci budou létat mimo náš vzdušný prostor, může to vést ke krachu mnoha leteckých společností, které i tak balancují na hraně přežití... Byli bychom rádi, kdyby si to naši partneři uvědomili," varoval Medveděv, který je naopak přesvědčen, že sankce k míru na Ukrajině rozhodně nepomáhají.

dvix ( 8. září 2014 18:50 )

Pekne ten bombama zestarnul a zesedivel to bude asi tim jak porad jenom lze. Nejsem zlej clovek ale ameriku tu bych celou vybombardoval! Nejhorsi je ze se snazi postvat slovany proti sobe proto nezapominejte v jednote je sila!

istyl ( 8. září 2014 15:24 )

nechci letat i přes otevrene ruske nebe...radeji si priplatim a obletevejte to...

klonklon ( 8. září 2014 15:13 )

*** Obama,Cameron a všichni gauneři z EU..Loutky,sloužící v pozadí stojících židovských a jiných tajných klak,snažící se rozpoutat celosvětový konflikt za každou cenu.Nesmíme se dát ošálit.

russoo ( 8. září 2014 13:45 )

Až čas ukáže je-li zákaz dovozu kalašnikovů k něčemu, podle mého ne. Američani se asi nepoučili z let 1914-1933, kdy zavedli prohibici. Jak to dopadlo? Víme všichni, začal chlastat i ten co by normálně nepil. To samé bude i s AK-47. Díru na trhu hned zacelí nelegální dovoz a cena stoupne, no a Putin ten se bude jen křenit. Jestli zákaz zůstane jsem zvědav jak ho po roce bude Obama hodnotit.

elssa... ( 8. září 2014 13:24 )

ušaty makak bude holt vozit banány, no, a nebo vyrobí svoje zbraně, kterejma zahltí afriku, pak tam jako hodnej pošle humnitarní pomoc, oo jak je mocný a hodnýýý

Zobrazit celou diskusi